Keks bezglutenowy: sprawdzony przepis

Keks bezglutenowy: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Keks w wersji bez glutenu pachnie aromatycznymi przyprawami, owocami i bakaliami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na keks w wersji bezglutenowej pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Bogaty, oryginalny smak ciasto zawdzięcza czterem rodzajom mąki, połączeniu bakalii i surowych owoców oraz dodatkowi aromatycznych przypraw kojarzonych raczej z piernikiem: kardamonu i gałki muszkatołowej.

Składniki

  • 150 g pełnoziarnistej mąki gryczanej

  • 50 g mąki fistaszkowej

  • 50 g mąki kasztanowej

  • 30 g mąki amarantusowej

  • 100 g ksylitolu

  • 100 g masła

  • 5 jajek

  • po 100 g obranych orzechów włoskich i suszonych śliwek bez pestek

  • po 50 g rodzynek, migdałów i daktyli

  • 1 banan

  • 1 jabłko

  • 1 średnia pomarańcza

  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy

  • po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i startej gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki zalej gorącą wodą na 30 minut, po czym odsącz. Migdały zalej wrzątkiem, po kilkunastu minutach obierz ze skórki i podziel na połówki.

  • Orzechy włoskie, suszone śliwki i daktyle pokrój na małe kawałki. Jabłko i banan pokrój w kostkę o boku 1 cm. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.

  • Masło rozpuść na małym ogniu. Mąki z proszkiem, kardamonem, gałką i sodą wymieszaj w misce.

  • Żółtka utrzyj z ksylitolem, a następnie, nadal ucierając, dosypuj porcjami mąki, wlej masło i sok z pomarańczy.

  • Do jednolitej masy wrzuć startą skórkę pomarańczową oraz bakalie i delikatnie wymieszaj. Dodaj pianę ubitą z białek z solą i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

  • Przełóż masę do keksówki o wymiarach 31 × 12 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–45 minut.

  • Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia, aby przeszło aromatami.

Ocena: 5