Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Keks bezglutenowy: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Keks w wersji bez glutenu pachnie aromatycznymi przyprawami, owocami i bakaliami
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Przepis na keks w wersji bezglutenowej pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Bogaty, oryginalny smak ciasto zawdzięcza czterem rodzajom mąki, połączeniu bakalii i surowych owoców oraz dodatkowi aromatycznych przypraw kojarzonych raczej z piernikiem: kardamonu i gałki muszkatołowej.
Składniki
150 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
50 g mąki fistaszkowej
50 g mąki kasztanowej
30 g mąki amarantusowej
100 g ksylitolu
100 g masła
5 jajek
po 100 g obranych orzechów włoskich i suszonych śliwek bez pestek
1 banan
1 jabłko
1 średnia pomarańcza
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy
po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Rodzynki zalej gorącą wodą na 30 minut, po czym odsącz. Migdały zalej wrzątkiem, po kilkunastu minutach obierz ze skórki i podziel na połówki.
Orzechy włoskie, suszone śliwki i daktyle pokrój na małe kawałki. Jabłko i banan pokrój w kostkę o boku 1 cm. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Masło rozpuść na małym ogniu. Mąki z proszkiem, kardamonem, gałką i sodą wymieszaj w misce.
Żółtka utrzyj z ksylitolem, a następnie, nadal ucierając, dosypuj porcjami mąki, wlej masło i sok z pomarańczy.
Do jednolitej masy wrzuć startą skórkę pomarańczową oraz bakalie i delikatnie wymieszaj. Dodaj pianę ubitą z białek z solą i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do keksówki o wymiarach 31 × 12 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–45 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia, aby przeszło aromatami.