Kasza jaglana z gruszką

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Kasza jaglana z gruszką
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Kasza jaglana na słodko - z gruszką i cukrem waniliowym 
łatwy
20 min
4

Kasza jaglana z gruszką to prosty pomysł na szybki deser dla całej rodziny. Dodaj do kaszy odrobinę cukru waniliowego i przyprawy do piernika, a deser stanie się wyjątkowo smaczny. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
  • 2 gruszki
  • 2+1 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki cukru pudru CYKORIA

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszy.

    Gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała.

    W tym czasie gruszki kroimy w kosteczkę (ze skórką).

    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, a po wymieszaniu także gruszki. Całość podsmażamy, ciągle mieszając do momentu, aż gruszki zmiękną (ok. 3-4 minuty).

    Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy gruszki i jeszcze gorące podajemy na stół. 

mat. pras. CYKORIA S.A.