Smażony karp wigilijny - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Smażony karp wigilijny - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażony karp wigilijny to gwarantowany sukces kulinarny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak smażyć dzwonka karpia wigilijnego? Klasyczny sposób - obtaczanie w mące - jest banalnie prosty i szybko pozwoli uzyskać rybę miękką w środku i chrupiącą na zewnątrz. Za takim karpiej przepadamy wszyscy. Dla lepszego smaku, Ewa Wachowicz poleca dzień przed smażeniem zamarynować karpia w cebuli. Czemu nie wypróbować przepisu najpopularniejszej polskiej celebrytki kulinarnej? Oto dobra okazja: nadchodzą Święta!

Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia

Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?  oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Składniki

  • 2 karpie (Jakiego karpia do smażenia wybrać? Sprawdź tutaj.)

  • Mąka

  • Olej i masło do smażenia

  • Cebula do przełożenia ryby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpie podziel na dzwonka. Włóż do miski, przełóż pokrojoną cebulą i odstaw na noc w chłodne miejsce.

  • W Wigilię rybę wyjmij z cebuli, posól do smaku.

  • Obtocz w mące i usmaż z obu stron na oleju z dodatkiem masła.

ZOBACZ WIDEO! A w nim instrukcję: jak patroszyć karpia?

Ocena: 2,6