Młoda kapusta z boczkiem: proste i pyszne danie
2022-04-14
łatwy
25 min
4
Gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sklepach i na targach, warto zrobić z niej użytek. Ugotować z boczkiem i koperkiem! Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i tradycyjnym schabowym. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem?
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty obrana z górnych liści
- 30 dag wędzonego boczku
- ew. łyżka smalcu ze skwarkami
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka mąki
- pęczek koperku
- sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy.
- Pokrojoną drobno kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy na malutkim ogniu.
- W tym czasie boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy.
- Boczek podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i dusimy przez chwilę, aż się lekko zrumieni. Gdy będzie za mało tłuszczu można dodać trochę smalcu np. ze skwarkami.
- Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
- Pod koniec gotowania w szklance mieszamy mąkę z odrobiną soli i kilkoma łyżkami ciepłego płynu odlanego z kapusty.
- Gdy masa będzie aksamitna, dodajemy jeszcze do szklanki kapuścianego rosołku, mieszamy i powoli wlewamy do kapusty ze skwarkami.
- Dodajemy posiekany koperek oraz sól, pieprz do smaku, zagotowujemy. I gotowe.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?