Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę
Colcannon - irlandzka wersja parzybrody idealna jako dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Colcannon to smaczne puree z ziemniaków i kapusty z dodatkiem pora i gałki muszkatołowej.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Colcannon to to tradycyjne irlandzkie danie z kapusty i ziemniaków, które zazwyczaj podaje się do boczku. Sposobem wykonania i składnikami przypomina swojską parzybrodę. Jest smacznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.
Składniki
250 g kapusty
250 g ziemniaków
1 por
4-5 łyżek mleka
2 łyżeczki masła
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę posiekać drobno, opłukać i w osolonym wrzątku, osączyć i odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i posiekać.
Zagotować mleko i wrzucić do niego ziemniaki i pora. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Ziemniaki przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, rozgnieść na puree.
Kapustę wymieszać z ziemniakami, przyprawić do smaku i przełożyć do salaterki.
Na środki zrobić zagłębienie i wypełnić je roztopionym masłem lub włożyć kawałek masła. Podawać gorące.
Jaką kapustę dodać do colcannon?
Taką jaką najbardziej lubimy lub jaka jest akurat dostępna. Świetnie smakuje colcannon z kapustą włoską oraz białą, jednak przepis można dowolnie modyfikować dodając sezonowe odmiany, na przykład jarmuż, kapustę szpiczastą czy nawet pak-choi.