Colcannon - irlandzka wersja parzybrody idealna jako dodatek do obiadu

Colcannon - irlandzka wersja parzybrody idealna jako dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Colcannon to smaczne puree z ziemniaków i kapusty z dodatkiem pora i gałki muszkatołowej.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Colcannon to to tradycyjne irlandzkie danie z kapusty i ziemniaków, które zazwyczaj podaje się do boczku. Sposobem wykonania i składnikami przypomina swojską parzybrodę. Jest smacznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.

Składniki

  • 250 g kapusty

  • 250 g ziemniaków

  • 1 por

  • 4-5 łyżek mleka

  • 2 łyżeczki masła

  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę posiekać drobno, opłukać i w osolonym wrzątku, osączyć i odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i posiekać.

  • Zagotować mleko i wrzucić do niego ziemniaki i pora. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.

  • Ziemniaki przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, rozgnieść na puree.

  • Kapustę wymieszać z ziemniakami, przyprawić do smaku i przełożyć do salaterki.

  • Na środki zrobić zagłębienie i wypełnić je roztopionym masłem lub włożyć kawałek masła. Podawać gorące.

Jaką kapustę dodać do colcannon?

Taką jaką najbardziej lubimy lub jaka jest akurat dostępna. Świetnie smakuje colcannon z kapustą włoską oraz białą, jednak przepis można dowolnie modyfikować dodając sezonowe odmiany, na przykład jarmuż, kapustę szpiczastą czy nawet pak-choi.

Ocena: 2,3