Przepis na domówkę w stylu PRL: 6 pomysłów na kanapki i kanapeczki imprezowe

Przepis na domówkę w stylu PRL: 6 pomysłów na kanapki i kanapeczki imprezowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kanapki i kanapeczki - podstawa bufetu prywatki w czasach PRL. Wówczas żadna impreza nie mogła się obyć bez kopiastych talerzy kanapek z przeróżnymi dodatkami. Oto oszczędny przepis na wystawną domówkę w stylu PRL - kolorowe kanapki!

➥ Kanapki to najlepszy sposób na pożywne, ekonomiczne i atrakcyjne przekąski.

➥ Podstawa kanapki jest dobrej jakości pieczywo jasne lub ciemne, posmarowane smarowidłem (masłem, masłem smakowym lub pastą), obłożone pieczonym mięsem, wędliną, serami, warzywami (surowymi lub piklowanymi).

➥ Kanapka może być otwarta lub zamknięta. Bez względu na technikę kanapka może być wyrazem naszego wyczucia smaku i kulinarnej kreatywności. 

Kanapki z ikrą, salami, jajkiem, sardynką

Krótka historia kanapki imprezowej

Moda na kanapki zaczęła się w latach 60-tych XX wieku, tak zwanej małej stabilizacji ekonomicznej za rządów Władysława Gomułki. Kanapkowy bufet stał się popularny z kilku powodów. Po pierwsze do szkół wprowadzono koedukację. Dziewczęta i chłopcy uczyli się we wspólnych klasach. Po drugie, młodzież interesowała się nowymi nurtami muzyki rozrywkowej. Wszyscy chcieli spotykać się również po szkole, przy muzyce odtwarzanej z czarnych płyt bakelitowych. Po trzecie, mieszkania były małe. Dużo młodych ludzi na niewielkiej przestrzeni wykluczała zasiadanie przy stole. Najlepszych wyjściem był zimny bufet przy ścianie, aby środek pokoju pozostał wolny dla tańczących par. Najlepszym daniem bufetowym do zjedzenia bez użycia sztućców są oczywiście kanapki. Kanapki są także najbardziej ekonomicznym posiłkiem. Do ich przygotowania wystarczy dobrej jakości pieczywo, smakowe masło, pasty mięsne lub twarożkowe, trochę wędlin i serów oraz pikli. Kunsztowne kanapki musiały być nie tylko smaczne, ale również kusić apetycznym wyglądem. Niektóre były niczym dzieła sztuki. A o ich twórcach krążyły legendy!

Kanapki

Podstawa kanapki - pieczywo i smarowidło

Podstawą dobrej kanapki jest równie dobre pieczywo oraz coś do zwilżenia go, aby można było przykleić wędlinę, sery lub inne dodatki. Najlepszym smarowidłem jest oczywiście masło. Jeszcze lepiej, gdy jest to masło smakowe. Ale może być również majonez, sos chrzanowy lub keczup. 

Pikantne masło smakowe z oliwkami

Masło z dodatkami - jak zrobić smaczne, maślane dodatki?

Aromatyczne masło krabowe - niecodzienne smarowidło

Przepis na majonez buraczkowy o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie

Kanapki ze śledziem i hummusem

Pasty kanapkowe - drugi stopień wtajemniczenia

Pasty kanapkowe to prawdziwe wybawienie. Można je przygotować dużo wcześniej. Wystarczy nimi posmarować kawałki pieczywa, najlepiej dość grubo, ozdobić kolorowymi dodatkami ze świeżych lub piklowanych warzyw i gotowe! Pasty są oszczędne i smaczne! Namawiam Was byście eksperymentowali nie tylko z solidnymi pastami mięsnymi lub rybnymi, ale z warzywnymi hummusami, które mogą być doskonałym podkładem pod wyraziste śledzie. Także pastami twarożkowymi idealnie współgrającymi z wędzonym łososiem, czy dojrzewającą szynką. 

Pasta szynkowa na ostro - znakomita do kanapek

Pasta z wątróbki do kanapek

Domowy paprykarz szczeciński - pasta kanapkowa z ryby wędzonej

Hummus z fasoli i pieczonych buraków - doskonała pasta kanapkowa

Pasta twarogowa do kanapek 

Sandwicz z pastą jajeczną po japońsku

Kanapki otwarte, czy zamknięte?

Kluczowe pytanie, jaki rodzaj kanapek podać, otwarte, czy zamknięte? Otwarte kanapki to pojedyncza kromka chleba z dodatkami. Natomiast kanapki zamknięte to wszelkiego rodzaje sandwicze z dwóch kromek chleba przełożonych mięsem, serami lub pastami (ang. sandwich) oraz ich wielowarstwowe mutacje. O ile kanapki otwarte można bajecznie udekorować wyciętymi warzywami lub wzorami z sosów i musów, o tyle sandwicze są pożywniejsze. Nie zapominajmy również o mini burgerach! Jednak jeśli pokusicie się o przygotowanie kanapek zamkniętych z pastą jajeczną na białym chlebie lub pastą z boczku między ciemnymi kromkami chleba, to będzie i pięknie i smacznie! Szczególnie polecam tę ostatnią, którą bardzo dawno temu przygotowałam na osiemnastkę mojej siostry. Kupiłyśmy wtedy surowy boczek wędzony, który był tak żylasty, że jedyne co było można z nim zrobić, to go zmielić. 

Pasta jajeczna do kanapek

Pasta z boczku wędzonego - idealna do kanapek

Pieczone mini burgery z mielonego mięsa z indyka

Koreczki kanapkowe

Koreczki kanapkowe

Koreczki to przekąski z mięs, serów i warzyw nadziane na szpadki. Na jednej szpadce zestaw smakołyków na jeden kęs. Ich tańszą, lecz równie efektowną i na pewno bardziej pożywną formą są koreczki kanapkowe. W koreczkach kanapkowych część składników zastępujemy pieczywem. Do przygotowania koreczków używa się zarówno chleba białego, jak i ciemnego, bagietki z okrojoną skórką lub pumpernikla. Można również wyciąć za pomocą foremek do ciastek zabawne kształty z chleba pytlowego lub tostowego pieczywa.

Przepis na sylwestrowe koreczki - żaglówki z salami

Koreczki z kabanosów, papryki i pieczarek

Koreczki w 5 wersjach. Przekąski na imprezy: popularne finger food [GALERIA ZDJĘĆ] 

 

Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki

Torty kanapkowe

Torty kanapkowe to zabawna i bardzo praktyczna forma podania piętrowych kanapek. Można do ich przygotowania użyć całego bochenka chleba lub pociętego na kromki pieczywa. Wiele warstw chleba (placków chlebowych, naleśników lub omletów), past i miękkich składników, jak wędzone ryby, czy delikatne wędliny oraz dodatków warzywnych, czyni z nich mniejsze lub większe arcydzieła. 

Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki

Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler

Szałowa sałatka tortowa z kurczakiem: hit na imprezę!

Tort wątróbkowy: przepis na ukraiński tort z naleśników z wątróbki

Kanapki roladki

Kanapki-roladki - nowe rozdanie

Każde pokolenie dopisuje swój rozdział z kanapkami. Od kilku lat coraz popularniejsze są kanapki zawijane. Ten rodzaj roladki z cienkiego chleba przaśnego, chlebowego placka, oraz wybornych składników zyskuje liczne grono wielbicieli. Mieszanie smaków, zabawa kolorami i niekłopotliwy kształt kanapeczek na jeden gryz - to główne atuty. Do przygotowania roladek możne użyć tortilli, gruzińskiego lavashu (lawaszu), czy innego cienkiego placka, a nawet naleśników. 

Roladki z tortilli: przepis na przekąskę imprezową

Atrakcyjne zawijane kanapki: pomysł na efektowne i niedrogie przekąski

Naleśnikowe roladki ze śledziem: łatwy przepis na obłędnie pyszną zakąskę

Kanapki - 9 pomysłów

Kanapki - 9 inspirujących zestawów

1. Serek kremowy / skórka z cytryny / prażony sezam

2. Szynka szwarcwaldzka / oliwki / rozmaryn

3. Ser lazur (z niebieską pleśnią) / gruszka / orzechy / tymianek

4. Ser gorgonzola (z niebieską pleśnią) / orzechy włoskie

5. Ser żółty łagodny z dziurami / korniszony pikantne

6. Serek kremowy / łosoś wędzony / ogórek / cytryna

7. Serek ziołowy / pomidory / koperek / oliwa

8. Serek cebulowy / ogórek / marynowana cebula

9. Żółty ser / kabanosy / kapary marynowane

Ocena: 4,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).