Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide

2021-03-29
Kanapka z szarpaną wieprzowiną.jpg
Autor: mat. pras. BERGER Kanapka z szarpaną wieprzowiną pasuje na południowy posiłek
łatwy
0 min
4

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide zadowoli dużego i małego łakomczucha, coś innego od tradycyjnej kiełbaski. Można dowolnie kombinować zestawy, dla każdego wedle gustu.

SKŁADNIKI

  • 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger 
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 biała cebula
  • 2 bułki bagietki lub ciabatta
  • 1 garść liści sałaty roszponki
  • 1 garść liści sałaty rukola
  • gałązka świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki musztardy 
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 150 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 
  • pieprz, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut.
  • Wyciągnąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem mięsnym.
  • Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki.
  • Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
  • Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe!