Wegańska Wielkanoc: porady, przepisy, triki

2019-02-25 7:00

Czy można urządzić Wielkanoc bez jajek? A co z tradycyjną wielkanocną pieczenią? Jak zrobić sernik bez sera? Czym można zastąpić takie nieodzowne w przygotowaniu świąt produkty jak twaróg, śmietana, żelatyna, jaja? Co robić, gdy twoje dzieci i wnuki są weganami? Jak pogodzić wymagającą dietę i tradycję kulinarną? Wiedzą, jak to zrobić Celine Steen oraz Joni Marie Newman, autorki książki „Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych”.  Ten poradnik powstał dla wszystkich tych, którym nie jest obojętne, co znajduje się na ich talerzu. Jeśli nie tolerujesz mięsa, mleka, cukru, mąki lub po prostu chcesz jeść zdrowo – to książka dla Ciebie. Jest niezastąpionym źródłem informacji o tym, jak zmienić dowolną potrawę w pyszne wegańskie danie. Wystarczy wymienić jakikolwiek niewegański składnik, a autorki fachowo i przystępnie wyjaśnią, jakimi produktami go zastąpić i jak je przyrządzić, aby potrawa zachowała swój smak. Polecamy także: Dieta wegańska - prawdy i mity

Wegańskie święta - jak to zrobić?
Autor: Shutterstock Wegański tofurnik uwiedzie was smakiem 

Weganie nie chcą jeść mięsa z powodów ideologicznych. Starają się nie dokładać ręki do cierpienia zwierząt zarówno podczas hodowli jak i uboju. Dlatego zastępują w diecie nie tylko mięso, ale i wszelkie składniki odzwierzęce. 

Oto kilka prostych porad czym można zastąpić niektóre składniki odzwierzęce wegańskimi zamiennikami.

Mleko - weganie zamiast niego używają mleka sojowego lub kokosowego albo powstałego ze zmielonych orzechów, wypróbuj: Prosty przepis na wegańskie mleko;

Śmietana z mleka - zastępuje się nią śmietanki ze zmielonych migdałów, nerkowców lub innych orzechów z dodatkiem wody;

Smak ryby - smak ryby doskonale imitują glony nori, które dodaje się np. w postaci zmielonego na sucho proszku do warzywnych kotletów, panierki albo pociętych w większe kawałki do sałatek lub ryżu;

Jaja - jeśli mają służyć sklejeniu potrawy (np. w przypadku pulpetów, pasztetów) zastępnikiem są zmielone płatki owsiane, galaretka powstała z moczenia siemienia lnianego;

Mięso - jeśli chodzi o suplementację białka weganie często używają roślin strączkowych i to nie tylko w postaci samych ziaren, ale używają często mąk i pulp powstałych ze zmielenia roślin strączkowych (z soczewicy, soi, cieciorki) do pieczenia, panierowania, zagęszczania zup i sosów. Strączki zawierają dużo białka. Wysokobiałkowym produktem powstałym z ziaren soi jest tofu, udające mięso w kotletach i gulaszach. Kotlety sojowe natomiast bardzo przypominają mięso konsystencją i łatwo chłoną sosy;

Ser - smak żółtego sera, zwłaszcza tartego parmezanu do zapiekania zastępują preparowane płatki drożdżowe, w których proces fermentacji został zatrzymany, ale za to smak jest zaskakująco bogaty;

Miód - najczęściej zastępowany jest melasą, syropem klonowym lub po prostu sztucznym miodem;

Majonez - wegański majonez powstaje z bardzo różnych produktów, takich jak np. gotowany i zmielony kalafior lub tofu z dodatkiem mleka sojowego i typowych dla majonezu przypraw, sprawdź: Majonez wegański. Przepisy na majonez z ziemniaków, fasoli i ryżu;

Masło - z powodzeniem zastępują je niesłodzone masła orzechowe, olej lub margaryna.

Możliwości jest bardzo wiele. Zachęcamy również do wypróbowania nieskomplikowanych, zdrowych i smacznych świątecznych przepisów wegańskich. Może będą inspiracją dla własnych eksperymentów. Zobacz:

Wegańska zupa chrzanowa z ciecierzycą i kurkumą

Wegańskie śledzie z boczniaków w korzennej marynacie

Wegański pasztet z soczewicy

Wegański pasztet z fasoli i grzybów

Wegański tofurnik - wielkanocny sernik bez sera

Wegańska pascha z orzeszków nerkowca, bezmleczna, bezglutenowa

Buchmann

Kuchnia wegańska Przewodnik po produktach zastępczych Celine Steen

Oprawa miękka

Wydanie: drugie

ISBN: 978-83-280-6361-7

Tytuł oryginalny: The complete guide to vegan food substitutions

Liczba stron: 272

Format: 140x203mm

Cena katalogowa: 39,99 zł

Tłumaczenie: Mamińska Anna Julia

 

Listen on Spreaker.