Udka kurczaka marynowane w solance do pieczenia i wędzenia: patent na miękkie i pyszne mięso

Udka kurczaka marynowane w solance: najlepszy patent na mięso rozpływające się w ustach
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pieczone udka kurczaka marynowane w solance to najlepszy patent na mięso rozpływające się w ustach. Uda z kurczaka mają ciemne mięso, są bardziej aromatyczne dzięki wyższej zawartości tłuszczu w porównaniu do piersi kurczaka. Im ciemniejsze mięso kurczaka, tym więcej zawiera składników odżywczych, takich jak żelazo. Ciemniejsze kawałki mięsa, takie jak udka z kurczaka wstępnie marynowane w solance, po upieczeniu będą bardziej soczyste i delikatniejsze niż piersi z kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 8 udek z kurczaka (ze skórą)
  • 2 l wody
  • 60 ml (4 łyżki) soli
  • 60 ml (4 łyżki) cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wrzącej wody dodać sól i cukier, zamieszać i gotować jeszcze chwilę. Ostudzić.
  • Do zimnej solanki włożyć udka kurczaka. 
  • Ilość potrzebnej solanki zależy od ilości udek kurczaka i wielkości pojemnika, w którym jest przechowywany. Celem jest całkowite zanurzenie wszystkich udek w solance, najlepiej na noc. Jeśli nie masz wystarczającej ilości solanki, po prostu zrób kolejną porcję.
  • Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 12 godzin. 
  • Po upływie tego czasu wyjąć udka, osuszyć z solanki. 
  • Tak przygotowane udka można oprószyć przyprawami i piec lub po prostu wędzić. Nie solić! Nie ma takiej potrzeby. Udka są wystarczająco słone. 
  • Do solanki można również dodać warzywa: cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę. A także przyprawy: majeranek, tymianek, oregano, czy paprykę. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej