Tramezzini: co to jest? Jak zrobić te włoskie przekąski? [przepisy]

2016-10-06 16:26

Tramezzini to przysmak włoskiej kuchni. Te pyszne kanapki w kształcie trójkątów, przyrządzane z miękkiego, białego pieczywa, z którego usunięto skórkę, spotkać można w niemal każdym włoskim barze od Mediolanu po Sycylię. Sprawdź, jak zrobić pyszne tramezzini.

przysmaki-wloskiej-kuchni-jak-przygotowac-tramezzini.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tramezzini mają mnóstwo wcieleń - warto więc nieco poeksperymentować

Spis treści

  1. Jak zrobić tramezzini?
  2. Tramezzini z szynką - przepis
  3. Tramezzini z tuńczykiem i oliwkami - przepis
  4. Tramezzini z sałatką krewetkową - przepis

We Włoszech tramezzini jedzone są przez cały dzień. Nadają się na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia oraz przystawka przed włoską ucztą. Najbardziej popularne dodatki to tuńczyk i zielone oliwki oraz szynka prosciutto z pieczarkami, ale tramezzini można spotkać w bardzo wielu postaciach i z najróżniejszymi składnikami. W barach na terenie Włoch występuje ponad 40 rodzajów tych wybornych kanapek.

Uważa się, że tramezzini zostały wynalezione w 1925 roku we włoskiej Caffè Mulassano di Piazza Castello w Turynie jako alternatywa dla angielskich kanapek. Słowo "tramezzini" zostało wymyślone przez Gabriele D’Annunzio jako włoski odpowiednik angielskiego słowa „sandwich”.

Jak zrobić tramezzini?

Przygotowanie tramezzini jest dziecinnie proste. Kluczem do sukcesu są odpowiednie składniki. Najlepiej kupić je w delikatesach z włoskimi produktami. Będziemy mieć pewność, że kanapki, które przygotujemy, mają prawdziwie włoski smak. Podstawą do przygotowania tramezzini jest chleb. Sprawdzi się również łatwo dostępne białe pieczywo tostowe. Na kromkę chleba nakładamy składniki, na wierzchu kładziemy drugą kromkę i tniemy po przekątnej. Ważne, aby tramezzini były pękate - nadzienia kładziemy więc dużo pośrodku i mało na brzegach.

Tramezzini z szynką - przepis

cienko krojona szynka prosciutto cotto

pieczarki

dobry majonez

Pieczarki należy ugotować w osolonej wodzie i drobno pokroić. Jeśli nie jesteśmy przekonani do połączenia szynki z pieczarkami lub chcemy nieco zaostrzyć smak, zamiast pieczarek dodajmy pokrojone karczochy w oliwie.

Tramezzini z tuńczykiem i oliwkami - przepis

tuńczyk w oliwie

oliwki

Tuńczyka i oliwki rozdrabniamy, a następnie układamy zgodnie z opisem powyżej.

Tramezzini z sałatką krewetkową - przepis

krewetki

majonez

jajko na twardo

szczypiorek

Krewetki gotujemy w osolonej wodzie, kroimy, dodajemy majonez, szczypiorek i posiekane jajko, mieszamy. Gotową sałatkę kładziemy na kanapki.