Jak zrobić sos majonezowy bez majonezu? Przepis diety Dukana

2019-04-12 14:45

Majonez jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ma jednak wielką wadę – jest kaloryczny. Jedna łyżeczka majonezu to około 100 kalorii i 10 g tłuszczu. Majonezu nie można też jeść w diecie Dukana, która co prawda nie każe liczyć kalorii, ale bazuje na produktach białkowych. Można jednak smak trochę oszukać… Oto przepis na niskokaloryczny sos przypominający w smaku majonez, który mogą jeść osoby będące na diecie Dukana.

Jak zrobić sos majonezowy bez majonezu? Przepis diety Dukana
Autor: Shutterstock Sos majonezowy bez majonezu? To jak najbardziej możliwe!

Dla osób pragnących zbić nadwagę czy odchudzających się np. według diety Dukana majonez jest absolutnie zakazanym dodatkiem, a przecież wiele diet (w tym dieta Dukana) opartych jest na jajkach czy chudej wędlinie. Jajka na twardo i wędliny bardzo lubią dodatek majonezu. Co zrobić, żeby jeść je z dodatkiem sosu, który nie jest tuczący i przywołuje smak ulubionego dodatku? Otóż bardzo dobrze sprawdzi się tu sos przygotowany na bazie jogurtu, musztardy i szczypiorku. Miłośnicy diety Dukana wiedzą, że te właśnie składniki nawet w tak zwanej fazie ataku są polecane do przyprawiania jedzenia.

Przepis na majonez dla odchudzających się

Wlewamy do miseczki jogurt naturalny. Ilość dowolna, bo będziemy przyprawiać sos do smaku. Najlepsze są jogurty gęste, których zawartość tłuszczu wynosi do 4%.

Do jogurtu dodajemy na początek łyżeczkę musztardy. Najlepsza jest musztarda tradycyjna, bez intensywnego smaku, ale oczywiście decydują tu osobiste preferencje. Dodajemy pieprz (nie żałować), szczyptę cukru i kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Teraz kolej na posiekany szczypiorek – może być ten drobny, ale bardziej intensywny smak nada sosowi gruby szczypior. Mieszamy i próbujemy. Po degustacji można zdecydować, czego sos potrzebuje więcej, a może będzie już taki, jak należy.

Sosu można zrobić więcej, bo znakomicie przechowuje się w lodówce kilka dni. Przed każdym użyciem oszukanego “sosu majonezowego” trzeba go najpierw zamieszać. Dodanie go do jajek na twardo czy wędliny znakomicie zastąpi majonez. Jest to również świetny dodatek do mięs smażonych bez tłuszczu lub grillowanych. Dobrze komponuje się z rybami.

Gorszy smak, gdy sosu brak! Czy znasz te sosy?

Pytanie 1 z 11
Tabasco
Zdjęcie