Jak rozmrozić lodówkę? Rozmrażanie lodówki i zamrażarki krok po kroku

2021-12-02 14:49

Nowoczesne lodówki nie wymagają już tak częstego rozmrażania, ale przynajmniej dwa razy w miesiącu należy je umyć. Jednak kiedy w zamrażarce zacznie gromadzić się zbyt duża ilość szronu, trzeba szybko ją rozmrozić - wówczas będzie służyła nam o wiele dłużej.

Jak rozmrozić lodówkę?
Autor: thinkstockphotos.com Rozmrażanie lodówki to obecnie czynność rzadko wykonywana - z powodu istnienia systemów no frost. Ale rozmrażanie jest konieczne, by utrzymać urządzenie w czystości

Spis treści

  1. Jak rozmrozić lodówkę? Jak rozmrozić zamrażarkę?
  2. Zobacz GALERIĘ: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów
Jak mrozić grzyby?

Rozmrażanie lodówki lub zamrażarki nie jest trudne, ale pochłania trochę czasu. Musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż cały lód się rozpuści. Nie używajmy do rozmrażania lodówki lub zamrażarki ostrych narzędzi, bo grozi to ich uszkodzeniem. Lepiej wykazać się odrobiną cierpliwości niż sprowokować kolejny wydatek. Poniżej krótka instrukcja rozmrażania lodówki i zamrażarki.

Jak rozmrozić lodówkę? Jak rozmrozić zamrażarkę?

  • zanim przystąpimy do rozmrażania lodówki, pamiętajmy, aby przekręcić regulator temperatury na 0 st. C, i wyłączmy lodówkę z prądu;
  • następnie opróżniamy całą lodówkę, i zamrażarkę i pozostawiamy otwarte;
  • wyjmujemy wszystkie ruchome elementy lodówki (półeczki, kontenerki, pojemniczki) i myjemy je ciepłą wodą z płynem i wycieramy do sucha;
  • produkty mrożone wkładamy do przenośnej lodówki lub - jeśli nie mamy - do dużej miski i zawijamy szczelnie w dwa koce, dzięki temu podczas rozmrażania sprzętu produkty nadal będą zamrożone;
  • podczas rozmrażania wylewamy również wodę z pojemnika pod zamrażalnikiem;
  • wodę spływającą po ściankach wycieramy ściereczką;
  • lodówkę myjemy letnią wodą z płynem i wycieramy do sucha;
  • kiedy lód z zamrażalnika również zniknie, także zamrażalnik myjemy ciepłą wodą;
  • myjemy lodówkę z zewnątrz, uszczelki wokół drzwi przecieramy szmatką zwilżoną w glicerynie;
  • pozostawiamy lodówkę i zamrażarkę do wyschnięcia;
  • żeby pozbyć się skutecznie wszelkich zapachów, którymi przeniknęły ścianki można na koniec przetrzeć ją roztworem wody z octem (1:1) i poczekać aż wyschnie;
  • po wyschnięciu wstawiamy wszystkie produkty z powrotem do lodówki i zamrażarki.

Zobacz GALERIĘ: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów