Drobiowa kiełbasa gotowana w kubku: dietetyczny przepis na domową wędlinę inaczej

Drobiowa kiełbasa gotowana w kubku: dietetyczny przepis na domową wędlinę inaczej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka wędlina z piersi kurczaka i warzyw gotowana w kubku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drobiowa kiełbasa gotowana w kubku jest dietetyczna i bardzo zdrowa. Nie zawiera żadnych konserwantów, ani utrwalaczy, To rewelacyjny przepis na wędlinę bardzo rozdrobnioną, ale pełną smaku. Zamiast formować ją w walec, napełniać osłonki, wystarczy włożyć ją do kubka i ugotować w kąpieli wodnej. Wypróbuj ten przepis na kiełbasę z piersi kurczaka inaczej i ciesz się smakiem! 

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka

  • 380 ml mleka

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 3 łyżki ziaren gotowanej kukurydzy (opcjonalnie)

  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku (opcjonalnie)

  • oraz 2-4 porcelanowe kubki  lub szklanki z żaroodpornego duralexu np. od Luminarc

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa.

  • Do mięsa dodać przyprawy, zimne mleko, rozmącone jajko i drobno posiekany czosnek.

  • Masę wyrabiać rękami przez kilka minut lub do chwili, gdy mięso wchłonie cały płyn. 

  • Nasmaruj kubki lub szklanki z duralexu olejem roślinnym i napełnij mielonym mięsem, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi naczynia. Przykryj górę folią spożywczą.

  • Napełnij garnek wodą i włóż kubki do wody. Woda powinna sięgać co najmniej do połowy kubków.

  • Następnie zagotuj wodę. Gdy zawrze, zmniejsz ogień i gotuj kiełbasę przez około 40 minut, bez przykrycia.

  • Pozostaw kubki z kiełbasą w wodzie do ostygnięcia, wyjmij je i odwróć do góry nogami.

  • Dietetyczna kiełbasa gotowana w kubku gotowa!

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).