Chińskie congee - przepis bazowy na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?
Omlet z krewetkami: szybki przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Omlet z krewetkami można urozmaicić dodając różne warzywa sezonowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Jeżeli lubisz owoce morza, na pewno spodoba ci się przepis na omlet z krewetkami. Aby przygotować pyszną potrawę z krewetek i warzyw, postaw na przyprawy i zioła. Jak zrobić zapiekany omlet z krewetkami?
Składniki
cukinia (średniej wielkości)
8 jajek,
1,5-2 łyżki masła,
czarny pieprz świeżo zmielony,
płatki suszonej cebuli (albo drobniutko posiekana świeża),
szczypta curry,
ok. 20 dag obranych krewetek (koktajlowych)
pęczek natki pietruszki,
½ szklanki koktajlowych pomidorków, przekrojonych na pół,
papryka w proszku,
sól (najlepiej morska)
Przygotowanie krok po kroku:
Krewetki opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
Cukinię pokrój w paski (najpierw wzdłuż, potem w poprzek).
Wymieszaj w misce jajka - zrób to widelcem (nie ubijaj).
W średniej wielkości naczyniu żaroodpornym (na średnim ogniu) rozpuść łyżeczkę masła.
Dodaj roztrzepane jajka i pokrojona cukinię, a także pieprz, cebulę i curry.
Wrzuć krewetki, natkę pietruszki, na wierzch połóż pomidorki, całość przyprósz papryką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotowane z żaroodpornym naczyniu krewetki wstaw do piekarnika i piecz 10-12 minut.
W czasie pieczenia połóż resztę masła na pomidorach.
Przypraw do smaku pieprzem i solą.
Podawaj od razu.