Omlet z krewetkami: szybki przepis

Omlet z krewetkami: szybki przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Omlet z krewetkami można urozmaicić dodając różne warzywa sezonowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeżeli lubisz owoce morza, na pewno spodoba ci się przepis na omlet z krewetkami. Aby przygotować pyszną potrawę z krewetek i warzyw, postaw na przyprawy i zioła. Jak zrobić zapiekany omlet z krewetkami?

Składniki

  • cukinia (średniej wielkości)

  • 8 jajek,

  • 1,5-2 łyżki masła,

  • czarny pieprz świeżo zmielony,

  • płatki suszonej cebuli (albo drobniutko posiekana świeża),

  • szczypta curry,

  • ok. 20 dag obranych krewetek (koktajlowych)

  • pęczek natki pietruszki,

  • ½ szklanki koktajlowych pomidorków, przekrojonych na pół,

  • papryka w proszku,

  • sól (najlepiej morska)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki opłucz i osusz na papierowym ręczniku.

  • Cukinię pokrój w paski (najpierw wzdłuż, potem w poprzek).

  • Wymieszaj w misce jajka - zrób to widelcem (nie ubijaj).

  • W średniej wielkości naczyniu żaroodpornym (na średnim ogniu) rozpuść łyżeczkę masła.

  • Dodaj roztrzepane jajka i pokrojona cukinię, a także pieprz, cebulę i curry.

  • Wrzuć krewetki, natkę pietruszki, na wierzch połóż pomidorki, całość przyprósz papryką.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Przygotowane z żaroodpornym naczyniu krewetki wstaw do piekarnika i piecz 10-12 minut.

  • W czasie pieczenia połóż resztę masła na pomidorach.

  • Przypraw do smaku pieprzem i solą.

  • Podawaj od razu.

Ocena: 5