Jajko sadzone - jak zrobić idealne jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem?

Jajko sadzone - jak usmażyć idealne jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem?
Autor: Shutterstock Smażenie jajka sadzonego wymaga uwagi.
łatwy
5 min
4

Jajko sadzone to wydawałoby się najprostszy do przygotowania posiłek. Tymczasem wiele osób ma z nim problem, bo albo żółtko zbytnio się ścina, albo białko pozostaje półpłynne, łatwo również przypalić sadzone jajko. Podpowiadamy, jak usmażyć idealne sadzone jajko ze ściętym białkiem i aksamitnym, płynnym żółtkiem. Mamy też dla Was tip na przygotowanie wielu jajek sadzonych za jednym zamachem, tak, aby wszyscy domownicy dostali swoje w tym samym czasie.

Przekręcanie jajka sadzonego na drugą stronę?

Jeśli chcesz mieć idealnie usmażone jajko sadzone z całkowicie ściętym białkiem, ale płynnym żółtkiem, nie przekręcaj go na drugą stronę. Jeśli to zrobisz, żółtko bardzo szybko się zetnie. Oczywiście jajko będzie nadal do zjedzenia, ale nie będzie miało cudownie płynnego żółtka.

Jak przygotować kilka sadzonych jajek na raz?

Jajka sadzone najlepiej wchodzą smażone pojedynczo na małej patelni. Dopiero kiedy nabierzesz wprawy zacznij smażyć po kilka sztuk na większej patelni.

Zdarza się jednak, że potrzebujemy usmażyć kilka, a nawet kilkanaście jajek na raz - na przykład na obiad dla dużej rodziny. Wtedy smażenie na patelni niespecjalnie zdaje egzamin - nie dopilnujemy dużej ilości jajek jednocześnie, a smażenie na raty równa się jedzeniu na raty. Proste rozwiązanie znalazłam na jednym z amerykańskich kanałów kulinarnych.

Otóż jaka sadzone można upiec. Należy wziąć blaszkę do pieczenia ciasta o wielkości odpowiadającej ilości jajek, które chcemy przygotować. Blaszkę trzeba posmarować tłuszczem i delikatnie wybić na nią jajka - jedno obok drugiego. Blaszkę z jajkami wstawiamy ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i pieczemy, aż białka się zetną. Czas pieczenia jest uzależniony od ilości jaj - trzeba więc obserwować.

Gdy jajka się zetną blaszkę należy wyjąc z piekarnika i czym prędzej podzielić jajka i zdjąć z gorącej blaszki. Od razu podawać.

SKŁADNIKI

  • jajko
  • olej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko wybij do niedużej miseczki i sprawdź, czy jest świeże.
  • Na niedużej patelni na średnim rozgrzej 1-2 łyżki oleju, nie może być za gorący.
  • Wylej jajko na patelnię, białko powinno pod razu zacząć się ścinać, możesz posolić po wierzchu.
  • Po 1-2 minutach przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz nieco ogień i smaż obserwując, czy brzegi białka nie rumienią się.
  • Gdyby brzegi białka zaczęły się rumienić, zmniejsz jeszcze ogień. Nie przekręcaj jajka na drugą stronę!
  • Smaż cały czas obserwując. Gdy tylko białko w całości się zetnie, zdejmij jajko z patelni, żółtko będzie gotowe i płynne.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej