Jaja w zielonym sosie frankfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Jaja w zielonym sosie frankfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jaja w zielonym sosie fraknkfurckim [przepis na wielkanocne jaja]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jaja w zielonym sosie frankfurckim, zwanym także sosem siedmiu ziół to niemiecka tradycja wielkanocna. Takie jaja podaje się w Wielki Czwartek, najczęściej z ziemniakami. Ale my możemy podać je na wielkanocne śniadanie. Zielony ziołowy sos pachnie oszałamiająco. To, jakie zioła wejdą do mieszanki, jest kwestią wyboru i dostępności. Jeśli nie będziemy dysponowali jakimś ziołem, możemy je zamienić na inne.

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo

  • garść siekanego koperku

  • garść siekanego młodego szczawiu

  • kilka łyżek siekanej rzeżuchy

  • 1 mały pęczek szczypiorku posiekany

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • garść posiekanej trybuli ogrodowej

  • garść posiekanych liści melisy

  • może być też estragon, świeży majeranek, lubczyk, ogórecznik

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego

  • 2-3 cebulki szalotki lub cebulki dymki

  • 5 łyżek gęstej śmietany lub majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • kilka kropel soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • odrobina cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • 2 jaja obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy posiekane zioła, cebulkę drobno posiekaną i składniki sosu. Przyprawiamy i mieszamy. Sos musi być gęsty, lepiej go nie miksować.

  • Pozostałe jaja obieramy, przekrawamy na połówki i podajemy z sosem. Jeśli ma to być danie obiadowe, podajemy z młodymi ziemniakami.

  • Ten sos można też podać z pieczonym świątecznym schabem lub wędlinami z wielkanocnego stołu.

Przepis przetestowały i opracowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5