Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem to popularne włoskie danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka zapiekane ze szpinakiem to popularne włoskie danie, które można podawać na śniadanie i obiad, oraz klasyczny sposób zapiekania jajek. Potrawę zamiast w dużym naczyniu można zapiec w małych kokilkach.

Składniki

  • 4 jajka  

  • 800 g świeżego szpinaku

  • 50 g startego parmezanu

  • 60 g masła

  • sól, pieprz  

  • świeżo starta gałka muszkatołowa

  • Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła  

  • 2 łyżki mąki  

  • szklanka mleka  

  • sól, pieprz  

  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

  • Szpinak posiekać. Przesmażyć na pozostałym maśle, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz tartym parmezanem.

  • Włożyć do naczynia żaroodpornego, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.

  • Polać sosem beszamelowym i zapiekać 7–8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

  • Na rozgrzane masło wrzucić mąkę, mieszać do osiągnięcia gładkiej masy, uważając, by nie zrumienić mąki. Powoli wlewać mleko i nadal mieszać, aż powstanie jednolity sos. Doprawić.

  • Przepis pochodzi z książki „Bar mleczny”.

Szpinak i jajka to znany i wypróbowany duet. Omlet ze szpinakiem, szpinak z jajkiem sadzonym - kto z nas nie zna tych dań? Dodatek jajka do szpinaku działa korzystnie, bo wadą szpinaku jest też obecność sporych ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie cennych pierwiastków - wapnia, żelaza czy magnezu.  Dlatego szpinak warto łączyć z produktami bogatymi w te składniki, np. z serem (dostarczy wapnia), mięsem, rybami, jajami (źródło żelaza).

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5