Ryż z jabłkami i żurawiną: przepis na kulinarny evergreen w uwspółcześnionej wersji

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Ryż z jabłkami i żurawiną
Autor: Shutterstock Ryż z jabłkami i żurawiną - danie, które wielu z nas pamięta ze szkolnych stołówek, ale z nowoczesnym akcentem.
łatwy
20 min
4

Ryż zapiekany z jabłkami i żurawiną to współczesna wariacja na temat jednego z dań, które pamiętamy ze szkolnych stołówek. Dodatek żurawiny dodaje potrawie smaku i wyrafinowania. Deser jest zdrowy i prosty w wykonaniu, najlepiej smakuje podany na ciepło.

SKŁADNIKI

  • 150 g białego ryżu
  • 4 dorodne i słodkie jabłka
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki rodzynek sułtańskich
  • miąższ z laski wanilii lub 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i wystudź.

    Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie dodaj do nich 2 łyżki cukru.

    Ryż wymieszaj z resztą cukru i wanilią oraz ze sparzonymi wrzątkiem rodzynkami i żurawiną.

    W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub oliwą i układaj warstwami: jabłka, ryż i na wierzch znowu jabłka.

    Całość zapiekaj około 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Dorota Kalita-Typa