Przepisy kulinarne dla dzieci: dania z indykiem dla najmłodszych

2016-11-10 11:29

Mięso z indyka jest jednym z najczęściej podawanych mięs małym dzieciom. Jak go przyrządzić aby nie był monotonny i nudny, ale smaczny i pożywny? Podajemy trzy przepisy na dania z indyka dla dzieci.

jak_przygotowac_miesa_z_indyka.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mięso z indyka może np. stanowić bazę dla lekkostrawnej zupy jarzynowej dla dzieci

Spis treści

  1. Zupa jarzynowa z indykiem
  2. Indyk z warzywami
  3. Paluszki z indyka

Zupa jarzynowa z indykiem

Składniki:

2 łyżki kleiku ryżowego

1 marchew

1 pietruszka

1 ziemniak

1 łyżka oliwy z oliwek

30 g piersi z indyka

Przygotowanie:

W dwóch osobnych garnuszkach zagotuj wodę, a w międzyczasie pokrój indyka oraz warzywa. Do pierwszego garnka na wrzątek wrzuć mięso i gotuj około 15-20 minut (do miękkości). W drugim garnku ugotuj warzywa (około 15 minut). Następnie połącz warzywa z mięsem, dodaj oliwę, kleik, a całość zmiksuj, dolewając wywar warzywny (dzięki temu możesz dopasować konsystencję zupki do upodobań dziecka).

>>> Pulpety z indyka dla dzieci: łatwy przepis [kliknij!]

Indyk z warzywami

Składniki:

1 marchew

kawałek pora (ok. 3 cm)

garść natki pietruszki

mały kawałek seler

groszek zielony (10 ziaren)

2 łyżki kleiku kukurydzianego

2 łyżki mleka modyfikowanego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 mały ziemniak

3 winogrona białe

30 g udźca z indyka

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i wrzuć do niej mięso - gotuj je około 10-15 minut. Dorzuć wszystkie warzywa i gotuj kolejne 15 minut. Następnie dodaj obrane winogrona (bez pestek), oliwę oraz kleik. Poczekaj, aż całość nieco ostygnie, i dodaj mleko. Część obiadku zmiksuj, resztę rozdrobnij widelcem, wymieszaj i gotowe.

>>> Rosół z indyka z kaszą kukurydzianą - dla najmłodszych [kliknij!]

Paluszki z indyka

Składniki:

2 łyżki wody

1 łyżka bezglutenowego produktu zbożowego Nestlé Sinlac

3 czubate łyżki mielonego gotowanego indyka

przyprawy, zioła

opcjonalnie: mąka ryżowa

Przygotowanie:

Nestlé Sinlac połącz z wodą, dodaj zmielone mięso, przyprawy i zagnieć. Z powstałej masy formuj małe paluszki. Dodatkowo możesz je obtoczyć w mące ryżowej. Paluszki usmaż na złoty kolor na gorącym oleju lub bez tłuszczu - na specjalnej patelni. Indycze paluszki można również upiec w piekarniku - to ich zdrowsza wersja.