Upiorny poncz na Halloween w wydrążonej dyni [przepis]

Upiorny poncz na Halloween w wydrążonej dyni [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Upiorny poncz w wydrążonej dyni warto udekorować długimi żelkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Impreza halloweenowa w domu? Nie powinno na niej zabraknąć ponczu. Tradycyjnie serwuje się go w dużym naczyniu, ale lepiej do tego wykorzystać wydrążoną dynię. Sprawdź, jak zrobić upiorny poncz na Halloween, który zachwyci gości. Podajemy ciekawy przepis i radzimy, jak go upiornie... podkręcić!

Składniki

  • okazała sztuka wydrążonej dyni

  • 1 szklanka ananasa

  • 1 szklanka pomarańczy

  • 1 butelka piwa imbirowego

  • woda gazowana

  • kilka łyżek sorbetu pomarańczowego

  • plasterki pomarańczy do dekoracji

  • suchy lód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy wydrążoną dynię. Ananasa i pomarańczę miksujemy w blenderze na puree. Wrzucamy do dyni.

  • Zalewamy puree piwem imbirowym, dopełniamy wodą gazowaną - mniej więcej do 3/4 wysokości dyni. Dokładnie mieszamy.

  • Na wierzch wrzucamy porcje sorbetu i plasterki pomarańczy. 

  • Na koniec, najlepiej na samym początku imprezy, dodajemy suchy lód - zapewni on efektowną mgiełkę, która będzie unosić się nad ponczem.

Jak dodatkowo udekorować poncz?

Dynię możemy udekorować długimi żelkami - czerwonymi bądź różowymi. Zapewnią one upiorny efekt. W ponczu mogą pływać nie tylko pomarańcze, lecz także podpieczone jabłka. Aby napój był jeszcze bardziej upiorny, przygotujmy wcześniej oliwki. Każdą tniemy na pół, a następnie mrozimy w kostkach lodu. Gdy wrzucimy je do ponczu, będą wyglądać jak pływające... oczy!

Ocena: 0