Upiorny poncz na Halloween w wydrążonej dyni [przepis]

2021-03-29
Upiorny poncz na Halloween w wydrążonej dyni [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Upiorny poncz w wydrążonej dyni warto udekorować długimi żelkami
łatwy
20 min
4

Impreza halloweenowa w domu? Nie powinno na niej zabraknąć ponczu. Tradycyjnie serwuje się go w dużym naczyniu, ale lepiej do tego wykorzystać wydrążoną dynię. Sprawdź, jak zrobić upiorny poncz na Halloween, który zachwyci gości. Podajemy ciekawy przepis i radzimy, jak go upiornie... podkręcić!

Jak dodatkowo udekorować poncz?

Dynię możemy udekorować długimi żelkami - czerwonymi bądź różowymi. Zapewnią one upiorny efekt. W ponczu mogą pływać nie tylko pomarańcze, lecz także podpieczone jabłka. Aby napój był jeszcze bardziej upiorny, przygotujmy wcześniej oliwki. Każdą tniemy na pół, a następnie mrozimy w kostkach lodu. Gdy wrzucimy je do ponczu, będą wyglądać jak pływające... oczy!

SKŁADNIKI

  • okazała sztuka wydrążonej dyni
  • 1 szklanka ananasa
  • 1 szklanka pomarańczy
  • 1 butelka piwa imbirowego
  • woda gazowana
  • kilka łyżek sorbetu pomarańczowego
  • plasterki pomarańczy do dekoracji
  • suchy lód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy wydrążoną dynię. Ananasa i pomarańczę miksujemy w blenderze na puree. Wrzucamy do dyni.
  • Zalewamy puree piwem imbirowym, dopełniamy wodą gazowaną - mniej więcej do 3/4 wysokości dyni. Dokładnie mieszamy.
  • Na wierzch wrzucamy porcje sorbetu i plasterki pomarańczy. 
  • Na koniec, najlepiej na samym początku imprezy, dodajemy suchy lód - zapewni on efektowną mgiełkę, która będzie unosić się nad ponczem.