Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro

2021-03-29
Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Autor: Shutterstock Wołowina z sosem sriracha to uczta dla mięsożerców.
łatwy
35 min
4

Wołowina z sosem sriracha to pyszne mięso w azjatyckim stylu i z wielką mocą. Moc pochodzi oczywiście z sosu sriracha, którego głównym składnikiem są ostre jak brzytwa papryczki jalapenio. Jeśli nie jesteście miłośnikami ostrości, dodajecie go połowę. I tak wystarczy.

SKŁADNIKI

  • 300 g ligawy lub polędwicy wołowej
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na oleju.
  • W gorącej wodzie rozpuścić miód i sosy i dodać do mięsa, gdy to lekko zbrązowieje.
  • Sos dusić do zredukowania o połowę. W razie potrzeby zagęścić skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody.
  • Tak przygotowane mięso podawać z ryżem lub dowolnym azjatyckim makaronem.