Wieprzowina z fasolą i ziemniakami: sycące danie na pocieszenie

Wieprzowina z fasolą i ziemniakami: sycące danie na pocieszenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tak przyrządzona wieprzowina syci na długo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wieprzowina z fasolą i ziemniakami to sycące danie obiadowe. Świetnie sprawdza się również, jako ciepła kolacja. Pyszne połączenie smaków w niecodziennym gulaszu wieprzowo-fasolowym. 

Składniki

  • 300 g łopatki wieprzowej lub szynki

  • 100 g boczku wędzonego lub dobrej kiełbasy

  • 200 g suchej fasoli lub 2 puszki gotowanej

  • 150 g cebuli

  • 700 g ziemniaków

  • 250 g jabłek, soczystych i kwaskowych

  • 1 łyżka posiekanej zieleniny

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka kminku, w całości lub mielonego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolę opłukać i zalać na 12 godzin ostudzoną, przegotowaną wodą. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.

  • Cebulę obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę lub talarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki lub w grubą kostkę. Pokrojone jabłka polać sokiem z cytryny.

  • Mięso, łopatkę i boczek, włożyć w całości do rondla, zalać 0,5 l wrzącej wody, dodać cebulę i ugotować do miękkości. 

  • Wyjąć mięso i pokroić na 12-16 kawałków. Włożyć z powrotem do rondla.

  • Dodać ziemniaki i gotować do miękkości.

  • Dodać ugotowaną fasolę lub odcedzoną fasolę z puszki oraz jabłka razem z sokiem z cytryny. Przyprawić majerankiem, cząbrem, kminkiem, pieprzem i solą. Dusić wszystko razem, aż jabłka się rozpadną. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5