Wieprzowina z fasolą i ziemniakami: sycące danie na pocieszenie

2021-03-29
Wieprzowina z fasolą i ziemniakami
Autor: Shutterstock Tak przyrządzona wieprzowina syci na długo
łatwy
30 min
4

Wieprzowina z fasolą i ziemniakami to sycące danie obiadowe. Świetnie sprawdza się również, jako ciepła kolacja. Pyszne połączenie smaków w niecodziennym gulaszu wieprzowo-fasolowym. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g łopatki wieprzowej lub szynki
  • 100 g boczku wędzonego lub dobrej kiełbasy
  • 200 g suchej fasoli lub 2 puszki gotowanej
  • 150 g cebuli
  • 700 g ziemniaków
  • 250 g jabłek, soczystych i kwaskowych
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku, w całości lub mielonego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę opłukać i zalać na 12 godzin ostudzoną, przegotowaną wodą. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
  • Cebulę obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę lub talarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki lub w grubą kostkę. Pokrojone jabłka polać sokiem z cytryny.
  • Mięso, łopatkę i boczek, włożyć w całości do rondla, zalać 0,5 l wrzącej wody, dodać cebulę i ugotować do miękkości. 
  • Wyjąć mięso i pokroić na 12-16 kawałków. Włożyć z powrotem do rondla.
  • Dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
  • Dodać ugotowaną fasolę lub odcedzoną fasolę z puszki oraz jabłka razem z sokiem z cytryny. Przyprawić majerankiem, cząbrem, kminkiem, pieprzem i solą. Dusić wszystko razem, aż jabłka się rozpadną.