Tofu w pomidorach: przepis na wegetariański gulasz

2021-03-29
Tofu w pomidorach
Autor: Shutterstock Tofu w pomidorach w stylu azjatyckim to pyszne danie obiadowe
łatwy
20 min
4

Tofu w pomidorach to prosty przepis na bezmięsny gulasz nie tyko dla wegetarian. Tofu w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowuje się szybko. Jest to pełnowartościowy posiłek dla każdego. 

Polecamy także: Co to jest tofu? Przepis na domowy ser sojowy

SKŁADNIKI

  • 600 g tofu naturalnego
  • 600 g pomidorów pelati z puszki 
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cebulę i czosnek drobno posiekać.

    Zrumienić tofu na gorącym tłuszczu. Zdjąć tofu z patelni i zachować.

    Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy tofu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki i dusić, aż rozpadną się i zamienią w sos.

    Wlać sos sojowy i dodać obsmażone tofu. Dusić jeszcze 15 minut. 

    Na koniec dodać nać kolendry.

    Podawać z ryżem.