Stifado - jak przygotować grecki gulasz wołowy?

2021-03-27
Stifado
Autor: Shutterstock Do przygotowania stifado potrzebne są dobrej jakości składniki i czas.
średni
90 min
4

Gulasz stifado to jedna z potraw charakterystycznych dla greckiej kuchni. Niby nic niezwykłego – ot, wołowy gulasz, ale dodatek cynamonu i cebuli nadaje mu interesujący, słodkawy smak. Sporo składników, czasu też potrzeba dość dużo, ale jeśli tęsknicie za klimatem greckich wakacji, warto.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny (jest też wersja z mięsem baranim)
  • 1/2 kg drobnych, słodkich cebulek
  • 1/2 kg pomidorów
  • duża szczypta gałki muszkatołowej, koniecznie świeżo otartej
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • zioła: tymianek, rozmaryn, listki bobkowe
  • oliwa z oliwek
  • czerwone wino

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wołowe kroimy w gruba kostkę i smażymy do zarumienienia.
  • Kiedy powierzchnia kostek się zetnie i zbrązowieje, wołowinę przerzucamy do naczynia żaroodpornego.
  • Pomidory przesmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa razem z czosnkiem i przyprawami.
  • Wszystko zalewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażone na małym ogniu drobne cebulki.
  • Przykrywamy i wkładamy do pieca na 60 minut.