Słodki tajine z wołowiną

2021-03-29
materiały prasowe Kamis
Słodki tajine z wołowiną
Autor: materiały prasowe Kamis Tadżin z wołowiną na słodko
łatwy
90 min
4

Tajine, czy też tadżin, to popularne danie marokańskie przyrządzane w specjalnym glinianym naczyniu z przykrywką. Jeśli masz takie w domu, np. przywiezione z podróży do Maroka, spróbuj przyrządzić oryginalną potrawę tadżin z wołowiną. Ewentualnie spróbuj zrobić tadżin na głębokiej patelni.

SKŁADNIKI

  • 300 g udźca wołowego
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 8 suszonych moreli
  • 6 suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek
  • 2 cebule
  • oliwa
  • przyprawa do kuchni arabskiej kebab-shoarma Kamis
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • kurkuma, sól morska, pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój w grubą kostkę. Zamarynuj je w miodzie z dodatkiem skórki startej z połowy cytryny, cynamonu oraz kurkumy.
  • Ułóż gotowe zamarynowane mięso w naczyniu razem z suszonymi owocami i duś do miękkości, podlewając wywarem.
  • Cebulę przesmaż na oliwie z dodatkiem miodu i soku z cytryny.
  • Ułóż na mięsie pod koniec duszenia.
materiały prasowe Kamis