Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą

2021-03-29
Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą
Autor: Shutterstock Sycąca porcja protein, węglowodanów i błonnika dla twojej rodziny
łatwy
45 min
4

Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą to pyszne danie jednogarnkowe. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i posiłek wieczorny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 80 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 5 udek z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka surowego ryżu jaśminowego lub dowolnego ryżu, którego gotowanie zajmuje 15 minut
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem.
  • Rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojony boczek. Gdy boczek zacznie się rumienić, ułożyć na patelni udka, skórą do dołu, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, aż skórka nabierze złotobrązowego koloru.
  • Odwrócić udka z kurczaka na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty na średnim ogniu.
  • Zdjąć kurczaka z patelni i odstawić na bok (będziemy go dogotowywać w kolejnych krokach).
  • Na tę samą (teraz pustą) patelnię dodać pokrojoną paprykę, smażyć 1 minutę, wlać bulion z kurczaka, wodę, wsypać surowy ryż i dodać posiekany czosnek. Zagotować i dobrze wymieszać. 
  • Udka z kurczaka położyć na wierzchu. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię pokrywką. Dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut pod przykryciem, aż ryż się ugotuje, a kurczak będzie całkowicie ugotowany (nie będzie już różowy na środku).
  • Przed podaniem zdjąć kurczaka z patelni. Do ryżu dodać odcedzoną fasolę oraz natkę pietruszki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zamieszać i podgrzewać 1-3 minut, aby fasola była gorąca.
  • Podawać kurczaka razem z fasolowym ryżem.