Rozpływający się w ustach gulasz wieprzowy z warzywami i piwem

2021-03-29
Rozpływający się w ustach gulasz wieprzowy z pieczarkami i piwem
Autor: Shutterstock Aromatyczny gulasz z karkówki wieprzowej na rozgrzewkę i pokrzepienie
łatwy
60 min
4

Gulasz wieprzowy z warzywami i piwem to pyszne danie jednogarnkowe. Mięso rozpływa się w ustach, a warzywa smakują niebiańsko. Co jest tajemnicą sukcesu? Użycie w przepisie schabu karkowego. Gdy jest promocja na to pyszne mięso, warto wypróbować nasz przepis na udany obiad rodzinny. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu karkowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g małych cebulek szalotek lub 1 duża
  • 150 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka lub 1 pasternak
  • 300 g ziemniaków, drobnych przeznaczonych na sałatki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 listek laurowy
  • 0,5 l ciemnego piwa w stylu irlandzkim

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab karkowy pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.
  • Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodać mięso i zrumienić. 
  • Gdy mięso się zrumieni dodać cebulki przekrojone na ćwiartki lub dużą cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pieczarki przekrojone na ćwiartki i smażyć przez 2-4 minuty. 
  • Wreszcie dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone na grubsze plasterki oraz ziemniaki przekrojone na cztery. 
  • Dodać przyprawy, wlać piwo, uzupełnić wodą, tak aby płyn przykrył zawartość garnka. Przykryć pokrywką
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i dusić przez 1 godzinę. 
  • Przed podaniem spróbować i przyprawić solą i pieprzem według własnego upodobania.
  • Podawać ze świeżym pieczywem.