Pyszny gulasz z warzywami korzeniowymi - idealny obiad na chłodne dni

2021-03-29
Pyszny gulasz z warzywami korzeniowymi - idealny obiad na chłodne dni
Autor: Shutterstock Gulasz wołowy z warzywami korzeniowymi to  doskonałe i niedrogie danie jednogarnkowe
łatwy
30 min
4

Gulasz z warzywami korzeniowymi to typowe danie jednogarnkowe - wystarczy podać do niego pajdę chleba do wylizania z miski pysznego sosu. Idealnie rozgrzeje i poprawi humor w chłodne dni, nie wydrenuje kieszeni a jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Danie idealne!

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 40 dag  wołowiny na gulasz
  • 2 cebule
  • 300 ml  bulionu
  • 100 ml wina czerwonego  (jeśli nie mamy, trudno)
  • 50 dag  ziemniaków
  • 2 pietruszki lub pasternak
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 dag pieczarek
  • 1-2 łyżki oleju
  • do posypania: natka lub zielone oliwki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno pokroić, mięso  pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso.
  • Przyprawić solą i pieprzem, dodać bulion i wino, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
  • Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, większe pokroić na ćwiartki.  Wymieszać warzywa i grzyby z mięsem. Dusić ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Podawać posypany natką albo pokrojonymi w plasterki oliwkami.