Pożywna szakszuka z szarpaną wieprzowiną, batatami i ciecierzycą

2021-03-29
Pożywna szakszuka z szarpaną wieprzowiną, batatami i ciecierzycą
Autor: Shutterstock Pyszna szakszuka z półproduktów gotowa jest w 30 minut
łatwy
30 min
4

Pożywna szakszuka (shakshuka) z szarpaną wieprzowiną, batatami i ciecierzycą to danie wywodzące się z kuchni Izraela. Shakshuka znaczy bałagan i takie właśnie jest to danie. Jajka sadzone w ostrym pomidorowym sosie z przeróżnymi dodatkami. Pikantny bałagan, który syci, grzeje i zbliża ludzi. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 puszka (425 ml) ciecierzycy
  • 750 g słodkich ziemniaków
  • 3 małe cebule lub 6 szalotek
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g szarpanej wieprzowiny
  • 500 g sosu pomidorowego, pikantnego, typu arrabiata
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 6-8 liści świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wylej ciecierzycę do durszlaka, opłucz i odsącz.
  • Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj ziemniaki i smaż przez około 10 minut. Dodaj cebulę, ciecierzycę, wieprzowinę i krótko smaż. Dodaj pomidorowy sos, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na powierzchni potrawki zrób spodem łyżki 6 wgłębień. Wybij kolejno jajka i wlej po 1 do każdego dołka. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż jajka będą w pełni ścięte.
  • Posiekaj listki bazylii i posyp nią szakszukę. Gotowe!