Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler

2023-09-08
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler to danie kuchni staropolskiej. W sezonie można polędwiczki przygotować ze świeżych grzybów. Poza sezonem grzybowym można wykorzystać blanszowane i mrożone kurki. Eleganckie danie z wieprzowiny w sosie śmietanowym z kurkami uświetni każdą rodzinną uroczystość. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
  • Masło rozgrzać na patelni, dodać polędwiczki i obsmażyć na rumiano. Polędwiczki zdjąć z patelni, przełożyć na blachę, okryć zmoczonym pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 minut.
  • Na patelnię dodać posiekany ząbek czosnku i kurki, smażyć aż grzyby nieco się skurczą, a woda odparuje.
  • Dodać śmietanę, dusić 4-6 minut, posolić i popieprzyć do smaku. 
  • Polędwiczki wyjąć z pieca, pokroić w poprzek włókien po skosie. Dodać do sosu i podgrzewać 2-4 minuty.
  • Podawać z ziemniakami puree lub kluskami śląskimi. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?