Piersi kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem
2023-06-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym to pyszne danie niezwykle proste w przygotowaniu. I bardzo szybkie. Filet z piersi kurczaka ma tę zaletę, że można go szybko przygotować. Jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją krok po kroku, to mięso będzie mięciutkie i soczyste. To danie ma jedną wielką zaletę - szybko znika z talerzy!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka przekroić w poprzek włókien po skosie w zgrabne plasterki grubości 1,5 cm.
- Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Następnie dodać plastry piersi kurczaka i smażyć z obu stron do chwili, gdy białko na powierzchni mięsa zetnie się i zbieleje.
- Wlać śmietanę, przykryć pokrywką i dusić 10-12 minut.
- Na koniec posolić i popieprzyć do smaku.
- Dodać posiekany koperek, zamieszać i podawać z ryżem, kasza lub gotowanymi ziemniakami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z kurczaka