Najlepsze udka duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

2021-03-29
Najlepsze udka duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock Doskonały obiad to soczyste mięso i pyszny sos do polania
łatwy
30 min
4

Udka duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to błyskawiczne danie obiadowe. Śmietanowy sos jest pełen smaku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Jak nie marnować jedzenia po świętach? Oto zgrzewanie próżniowe >>>

Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>

SKŁADNIKI

  • 4 udka kurczaka z kością i skórą
  • 1 łyżka oleju w którym marynowały się pomidory
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, średniej wielkości, pokrojona w kostkę
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 szklanki szpinaku baby, młodych liści
  • 200 ml rosołu drobiowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ szklanki startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka oprószyć 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczka mielonego pieprzu.
  • Na patelni rozgrzać olej, ułożyć udka skórką do dołu i smażyć do zrumienienia. Następnie odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Zdjąć z patelni. 
  • Na patelnię dodać czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać suszone pomidory, pokrojone w paski, oraz szpinak. Zamieszać i smażyć krótko, do momentu, jak liście szpinaku zmienią kolor. 
  • Wlać gorący rosół i śmietanę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać parmezan, zamieszać, aby się rozpuścił. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Udka kurczaka ponownie przełożyć na patelnię, polać sosem, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 6-8 minut. 
  • Podawać z makaronem.