Mięso z udek kurczaka duszone z kabaczkiem w pomidorach: sycący gulasz na zdrowie

2021-03-29
Mięso z udek kurczaka duszone z kabaczkiem w pomidorach
Autor: Shutterstock Mięso z udek kurczaka duszone z kabaczkiem w pomidorach
łatwy
30 min
4

Mięso z udek kurczaka duszone z kabaczkiem w pomidorach to przepyszny gulasz. Duszone mięso z udek jest soczyste, kabaczek rozpływa się w ustach, a pomidorowy sos, który łączy smaki jest niezwykle aromatyczny. Zdrowy i sycący gulasz drobiowy z kabaczkiem w pomidorowym sosie idealnie pasuje do ryżu lub kaszy. Zachęcamy Was do wypróbowania tego łatwego przepis na duszone mięso drobiowe z letnimi warzywami!

Kabaczek, czy cukinia

Nie jest to proste, bo oba warzywa pochodzą od dyni. Biologicznie mówimy o tym samy warzywie, które do Polski trafiło ze wschodu pod nazwą kabaczek oraz z zachodu pod nazwą cukinia (po włosku zucchini to mała dynia). Ale mogą istnieć różnice w ubarwieni i grubości skórki oraz w wielkości owoców. Najlepiej kierować się opisem hodowcy. 

Więcej o zawiłościach w nazewnictwie przeczytacie w artykule  Jak odróżnić kabaczka od cukinii?

Dla nas nie ma to większego znaczenia bo uwielbiamy cukinie i kabaczki, niskokaloryczne skarbnice błonnika i mikroelementów. Dlatego polecamy Wam kilka doskonałych przepisów:

Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami

Kabaczki lub cukinie faszerowane mięsem z indyka

Kabaczki ze śmietaną

Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • 300 g (1 sztuka) kabaczka lub cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g drobnych pomidorów truskawkowych lub koktajlowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek pokroić na kawałki wielkości kęsa. Posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić.
  • Kabaczka umyć, pokroić na dość grube plastry.
  • Marchew pokroić na kawałki. Cebule pokroić na półkola. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pomidory przekroić na pół. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • W głębokim rondlu rozgrzać olej, dodać kawałki mięsa kurczaka i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Zajmie to około 10 minut.
  • Do garnka dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.
  • Następnie dodajemy marchew i smażymy 5 minut.
  • Na koniec dodajemy czosnek i kabaczki. Smażymy jeszcze 3 minuty.
  • Dodajemy wreszcie pomidory, koncentrat pomidorowy i 1 szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe.
  • Zdejmujemy gulasz z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
  • Podajemy z gotowanym ryżem lub kaszą.