Mięciutkie żeberka duszone w keczupie: prawdziwa eksplozja smaku w ustach

Mięciutkie żeberka duszone w keczupie: prawdziwa eksplozja smaku w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najlepsze żeberka świata!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żeberka duszone w keczupie to pyszne danie, szalenie proste w przygotowaniu. Wystarczy przyprawić, wrzucić do garnka i uzbroić się w cierpliwość. Po 2 godzinach powolnego duszenia możemy delektować się miękkimi, rozpływającymi się w ustach żeberkami duszonymi w doskonałym sosie. 

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych

  • 2 łyżki przyprawy do grillowanego mięsa

  • 2 łyżki oleju lub 1 czubata łyżka smalcu

  • 1 szklanka keczupu lub sosu bbq oraz jeszcze trochę do podania na stół

  • 1 szklanka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka pokroić na porcje po 1 lub 2 kostki. Posypać przyprawą do grilla. 

  • W garnku z grubym dnem lub brytfannie rozgrzać tłuszcz, obsmażyć żeberka na rumiano.

  • Wlać wodę i dodać keczup. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny. 

  • Podczas duszenia zaglądać do żeberek i w miarę, jak płyn paruje, uzupełniać gorącą wodą. 

  • Podawać z pieczonymi ziemniakami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4