Łopatka wieprzowa duszona w sosie własnym: idealny obiad jak u mamy

Łopatka wieprzowa duszona w sosie własnym: idealny obiad jak u mamy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowina w sosie z kaszą i ogórkiem kiszonym - powrót do smaków dzieciństwa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Grube sznycle łopatki wieprzowej duszone w sosie własnym najlepiej smakują z kaszą i ogórkiem kiszonym. Ten sztandarowy zestaw kuchni polskiej to idealny obiad jak u mamy. Prawdziwe danie na pocieszenie! 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj i pokrój w poprzek włókien na dość grube kawałki o grubości 2-2,5 cm. Każdy kawałek przypraw pieprzem i solą. Plastry mięsa obtocz w mące, nadmiar mąki strzepnij.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso aż do momentu, gdy nabierze lekko brązowej barwy. 

  • Dodaj cebulę i smaż do lekkiego zrumienienia.

  • Wlej bulion i zamieszaj, skrobiąc dno garnka, aby rozpuścić w wywarze wszystkie przypalone kawalątki mięsa i mąki. 

  • Przykryj pokrywką i duś pod przykryciem przez około 1 godzinę na wolnym ogniu.

  • Podaj gorące mięso z kaszą polaną sosem z duszenia, najlepiej w towarzystwie kiszonego ogórka. 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).