Łopatka wieprzowa duszona w sosie własnym: idealny obiad jak u mamy

Łopatka wieprzowa duszona w sosie własnym: idealny obiad jak u mamy
Autor: Shutterstock Wieprzowina w sosie z kaszą i ogórkiem kiszonym - powrót do smaków dzieciństwa
łatwy
30 min
4

Grube sznycle łopatki wieprzowej duszone w sosie własnym najlepiej smakują z kaszą i ogórkiem kiszonym. Ten sztandarowy zestaw kuchni polskiej to idealny obiad jak u mamy. Prawdziwe danie na pocieszenie! 

To warto wiedzieć o wieprzowinie:

Nadal głodni? Koniecznie wypróbujcie:

Karkówka po cygańsku w sosie

Szynka wieprzowa ze śliwkami

Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Jak zrobić pieczeń wieprzową?

Policzki wieprzowe duszone w piwie

Medaliony wieprzowe z żurawiną: danie na wykwintny obiad

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj i pokrój w poprzek włókien na dość grube kawałki o grubości 2-2,5 cm. Każdy kawałek przypraw pieprzem i solą. Plastry mięsa obtocz w mące, nadmiar mąki strzepnij.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso aż do momentu, gdy nabierze lekko brązowej barwy. 
  • Dodaj cebulę i smaż do lekkiego zrumienienia.
  • Wlej bulion i zamieszaj, skrobiąc dno garnka, aby rozpuścić w wywarze wszystkie przypalone kawalątki mięsa i mąki. 
  • Przykryj pokrywką i duś pod przykryciem przez około 1 godzinę na wolnym ogniu.
  • Podaj gorące mięso z kaszą polaną sosem z duszenia, najlepiej w towarzystwie kiszonego ogórka. 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej