Łopatka wieprzowa duszona w sosie pieczarkowym

2021-09-23
Łopatka wieprzowa duszona w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock Mięciutka łopatka wieprzowa z sosem pieczarkowym to danie godne królów
łatwy
30 min
4

Łopatka wieprzowa duszona w sosie pieczarkowym to idealne rozwiązanie dla tych, którzy muszą przygotować obiad dla całej rodziny. Soczyste mięso, aromatyczny sos i doskonały smak skuszą każdego niejadka. Duszona łopatka wieprzowa to danie ekonomiczne. Łopatka to tańszy kawałek wieprzowiny. Świetnie nadaje się do duszenia. Można przygotować więcej tej pożywnej potrawy i nadwyżki zamrozić. W ten sposób zaoszczędzisz czas. Wypróbuj przepis na duszoną łopatkę wieprzową i ciesz się jej pysznym smakiem z rodziną. 

SKŁADNIKI

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu z kostki rosołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z łopatki pokroić w plastry, oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na rumiano z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone plastry mięsa zdjąć z ognia.
  • Cebulę pokroić w piórka, pieczarki na plasterki.
  • Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę, a kiedy się usmaży dodać pieczarki i smażyć całość przez 5 min.
  • Do cebuli i pieczarek dodać podsmażone plastry łopatki, ziele angielskie, liście laurowe i podlać całość bulionem. Dusić razem ok. 15-20 min.
  • Na koniec doprawić sos do smaku solą oraz pieprzem. Łopatkę podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, nie zapominając o surówce ze świeżych warzyw.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?