Letni bigos z cukinii i papryki w 30 minut: jeden składnik nada mu pikantny smak

Bigos z letnich warzyw i kiełbasy
Autor: Shutterstock Bigos z letnich warzyw i kiełbasy
łatwy
30 min
4

Letni bigos z cukinii i papryki to sprytny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw z niewielkim dodatkiem wędlin wieprzowych. Jeśli użyjecie paprykowej kiełbasy, takiej jak hiszpańskie chorizo, to cukiniowy bigos będzie wystarczająco pikantny. Zapraszam do wypróbowania tego łatwego przepis na smaczny obiad lub ciepłą kolację!

Lubisz cukinię? Oto przepisy dla Ciebie

Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl

Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?

Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato

Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka

Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

 

Jeśli pragniesz więcej inspiracji, to polecam galerię z obłędnym przepisem na pyszną cukinię, kalafior i fasolkę szparagową duszone w pomidorach:

SKŁADNIKI

  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • 50 g kiełbasy paprykowej np. chorizo
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 cukinie pokrojone na ćwierćplasterki
  • 2 papryki, pokrojone na paski
  • 1 duża cebula, pokrojona drobno
  • 6 ząbków czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, czarny pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu rozgrzać olej i zrumienić kiełbasy pokrojone w kostkę lub plasterki. Zrumienioną kiełbasę wyjąć i odłożyć.
  • Na rozgrzany tłuszcz dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać paprykę i smażyć, aż nieco zmięknie. Zazwyczaj zajmuje to 1-3 minuty.
  • Dodać cukinię i smażyć około 4 minut.
  • Wlać przecier pomidorowy i dodać koncentrat. Zawartość rondla uzupełnić wodą, tak aby warzywa były tylko trochę przykryte. 
  • Dodać przyprawy i dusić 10 minut. 
  • Na koniec dodać z powrotem zrumienioną kiełbasę, podgrzewać 2-3 minuty i podawać ze świeżym pieczywem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej