Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym z brokułami: przepis na pyszny keto obiad

Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym z brokułami: przepis na pyszny keto obiad
Autor: Shutterstock Soczyste kawałki piersi kurczaka i różyczki brokułu w czosnkowym sosie śmietanowym
łatwy
30 min
4

Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym z brokułami to ulubione danie mojej rodzinyTo idealny przepis na kurczaka w jednym garnku  z domowym śmietanowym sosem czosnkowym, gdy potrzebujesz czegoś pysznego, satysfakcjonującego i łatwego na późny obiad. Dla dzieci dodatkowo gotuję garść makaronu lub ryżu. Oto przepis na pyszny keto obiad dla całej rodziny. 

SKŁADNIKI

  • 800 g filetu z piersi kurczaka
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 4 łyżki (60 g) masła
  • 4-6 ząbki czosnku, posiekanego
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 szklanka ( 240 ml ) wody
  • 450-500 g różyczek brokułów, świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka ( 5 ml ) posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dopraw kurczaka solą, pieprzem i papryką. Odłóż na bok.
  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Rozpuść połowę masła (2 łyżki). Dodaj kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony lub do zrumienienia kurczaka. Zdejmij kurczaka z patelni, przykryj i trzymaj w cieple.
  • Na tej samej patelni rozpuść pozostałe 2 łyżki masła, dodaj czosnek i gotuj, aż czosnek będzie lekko brązowy i pachnący. Dodaj śmietanę i bulion. Gotuj, aż mieszanina będzie gorąca i zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz ogień. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię oraz różyczki świeżego brokułu. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany.
  • Jeśli chcesz bardziej jędrne brokuły al dente, dodaj różyczki brokułów, gdy kurczak jest prawie ugotowany, aby brokuły były bardziej chrupiące. Mrożone brokuły dodaj na 5 minut przed końcem duszenia. 
  • Podawaj z ryżem lub makaronem.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej