Kurczak duszony z cytryną i oliwkami: proste i pyszne danie obiadowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nóżki kurczaka duszona z cytryną i oliwkami to proste i pyszne danie kuchni marokańskiej. Z łatwością przygotujesz go również we własnej kuchni. Ten kurczak to wspomnienie wakacji w Maroku i świetne urozmaicenie obiadowego jadłospisu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 udka kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę 1/4 cala
- 2 ząbki czosnku mielone
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 szczypta kurkumy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki naturalnych zielonych oliwek
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podziel nóżki kurczaka na udka i podudzia, wytrzyj je papierowym ręcznikiem i odłóż na bok.
- Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj plasterki cytryny i praż na suchej patelni przez 3 minut, aż się przyrumienią. Zdejmij i odłóż na bok.
- Na patelnię dodaj 1 łyżkę oliwy, usmaż na niej kawałki kurczaka. Smaż po 3-5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
- Dodaj 1 łyżkę oliwy i cebulę, smaż do zeszklenia, czyli około 7 minut.
- Dodaj czosnek, imbir, paprykę, kminek i kurkumę, cynamon oraz pieprz. Smaż, mieszając, przez około 1 minutę.
- Dodaj wodę i wymieszaj, zeskrobując dno patelni.
- Włóż z powrotem kawałki kurczaka. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodaj oliwki, usmażoną cytrynę i sok z cytryny. Zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie przypraw solą i pieprzem.
- Podawaj z kuskusem lub ryżem. Udekoruj natką pietruszki.