Kurczak duszony z cytryną i oliwkami: proste i pyszne danie obiadowe

2021-03-29
Pierś kurczaka duszona z cytryną i oliwkami: proste i pyszne danie obiadowe
Autor: Shutterstock Nóżki kurczaka duszone z cytryną i oliwkami - smaczne danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Nóżki kurczaka duszona z cytryną i oliwkami to proste i pyszne danie kuchni marokańskiej. Z łatwością przygotujesz go również we własnej kuchni. Ten kurczak to wspomnienie wakacji w Maroku i świetne urozmaicenie obiadowego jadłospisu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 udka kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę 1/4 cala
  • 2 ząbki czosnku mielone
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki naturalnych zielonych oliwek
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podziel nóżki kurczaka na udka i podudzia, wytrzyj je papierowym ręcznikiem i odłóż na bok.
  • Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj plasterki cytryny i praż na suchej patelni przez 3 minut, aż się przyrumienią. Zdejmij i odłóż na bok.
  • Na patelnię dodaj 1 łyżkę oliwy, usmaż na niej kawałki kurczaka. Smaż po 3-5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
  • Dodaj 1 łyżkę oliwy i cebulę, smaż do zeszklenia, czyli około 7 minut.
  • Dodaj czosnek, imbir, paprykę, kminek i kurkumę, cynamon oraz pieprz. Smaż, mieszając, przez około 1 minutę.
  • Dodaj wodę i wymieszaj, zeskrobując dno patelni.
  • Włóż z powrotem kawałki kurczaka. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Dodaj oliwki, usmażoną cytrynę i sok z cytryny. Zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie przypraw solą i pieprzem.
  • Podawaj z kuskusem lub ryżem. Udekoruj natką pietruszki.