Królik w winie ze śliwkami kalifornijskimi: pomysł na pyszny obiad

Królik w winie ze śliwkami kalifornijskimi: pomysł na pyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Królik w słodko - wytrawnym sosie z wina i suszonych owoców to strzał w dziesiątkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatny królik  duszony w białym winie z suszonymi śliwkami to idealny pomysł na lekkie świąteczne danie. Wypróbuj przepis na odświętną wersję królika.

Składniki

  • tuszka królika

  • 4 łyżki masła

  • kilka gałązek tymianku

  • 4 listki szałwii

  • 200 g śliwek kalifornijskich

  • sól, pieprz

  • 4-5 szalotek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • 2 listki laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 szklanki białego wina

  • mąka pszenna

  • około 150 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Zalewamy winem i wkładamy razem z gałązkami tymianku, listkami laurowymi i zielem angielskim do pojemnika plastikowego lub worka strunowego. Wkładamy do lodówki na noc.

  • Na drugi dzień odsączamy królika z zalewy, której nie wylewamy. Osuszamy mięso na ręczniku papierowym, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoto na rozgrzanych 2 łyżkach masła.

  • Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotki. Rozgrzewamy pozostałą część masła i przesmażamy na nim szalotki, a gdy zmiękną, dodajemy marchew i pietruszkę.

  • Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie z marynaty, poszatkowane listki szałwii. Dorzucamy suszone śliwki kalifornijskie i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.

  • Do warzyw przekładamy kawałki królika, zalewamy całość winem i marynatą z królika. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut.

  • Jeśli płynu jest zbyt mało, dolewamy więcej wina lub uzupełniamy bulionem warzywnym. Na koniec dolewamy śmietankę, zmniejszamy gaz i krótko razem gotujemy.

Ocena: 5