Mięciutka karkówka w sosie cebulowym - prosty przepis na niedrogi duszony karczek

Karkówka w sosie cebulowym
Autor: Shutterstock Karkówka duszona w sosie cebulowym po prostu rozpływa się w ustach.
łatwy
25 min
4

Karkówka w sosie cebulowym to prosty przepis na przyrządzenie tego rodzaju mięsa. Tylko kilka składników, nieskomplikowana receptura, a efekt powalający. Przepyszne mięso wychodzi tak miękkie, że po prostu rozpływa się w ustach! Świetnie pasuje do ziemniaczanego puree lub perłowej kaszy jęczmiennej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
  • 300 ml warzywnego bulionu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 50 ml słodkiej śmietany, 30% tłuszczu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach masła na żeliwnej patelni. Przełóż do naczynia z pokrywką, w którym będziesz dusić mięso.
  • Pokrój karkówkę na plastry grubości 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i mąką. Zrumień na 2 łyżkach masła na patelni.
  • Dodaj mięso do cebuli, wlej bulion, włóż laurowe liście i gotuj sos pod przykryciem około 70 minut. Mięso powinno bez problemu dzielić się widelcem.
  • Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dodaj część pietruszki. Wymieszaj sos, zagotuj na małym ogniu. Podawaj z puree ziemniaczanym i np. z buraczkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej