Karkówka w sosie cebulowym - prosty przepis na duszoną karkówkę

Karkówka w sosie cebulowym - prosty przepis na duszoną karkówkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karkówka duszona w sosie cebulowym po prostu rozpływa się w ustach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karkówka w sosie cebulowym to prosty przepis na przyrządzenie tego rodzaju mięsa. Tylko kilka składników, nieskomplikowana receptura, a efekt powalający. Przepyszne mięso po prostu rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 1 kg karkówki bez kości

  • 2 łyżki mąki

  • 3 łyżki masła

  • 2 duże cebule

  • 2 liście laurowe

  • sól do smaku

  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

  • 300 ml warzywnego bulionu

  • 3 łyżki natki pietruszki

  • 50 ml słodkiej śmietany, 30% tłuszczu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach masła na żeliwnej patelni. Przełóż do naczynia z pokrywką, w którym będziesz dusić mięso.

  • Pokrój karkówkę na plastry grubości 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i mąką. Zrumień na 2 łyżkach masła na patelni.

  • Dodaj mięso do cebuli, wlej bulion, włóż laurowe liście i gotuj sos pod przykryciem około 70 minut. Mięso powinno bez problemu dzielić się widelcem.

  • Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dodaj część pietruszki. Wymieszaj sos, zagotuj na małym ogniu. Podawaj z puree ziemniaczanym i np. z buraczkami.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5