Jak zrobić dobre chili con carne? Prosty przepis na rodzinny obiad

2022-02-21
 Jak zrobić dobre chili con carne? Prosty przepis na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Chili con carne, czyli hit meksykańskiej kuchni, to szalenie prosta potrawa. Doskonała na jesienne i zimowe dni -  kusi aromatem, wybornie smakuje i syci, a także rozgrzewa.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Chili con carne to jedna z najpopularniejszych potraw meksykańskiej kuchni. Nie dość, że kusi aromatem, wybornie smakuje i syci, to jeszcze nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto sprawdzony i prosty sposób na chili con carne.

Zobacz inne przepisy na dania z mięsa mielonego!

SKŁADNIKI

  • pół kilograma mielonego mięsa, najlepiej wieprzowo-wołowego
  • duża cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • dwie puszki krojonych pomidorów bez skórek
  • cztery duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • chili lub przyprawa do chili con carne
  • oregano
  • bazylia
  • makaron, kasza gryczana lub nachosy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Przygotowanie chili con carne zaczynamy od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą trzeba podsmażyć na patelni.

    Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy rozdrabniając większe kawałki. Jeśli nie mamy głębokiej patelni, przekładamy mięso do garnka i dodajemy do niego pomidory. Całość mieszamy, solimy, doprawiamy pieprzem, chili lub przyprawą do chili con carne, by osiągnąć pożądaną ostrość potrawy.

    Gotujemy chwilę pod przykryciem i na wolnym ogniu często mieszając. Dodajemy fasolę, kukurydzę, czosnek, łyżeczkę oregano i/lub bazylii i gotujemy kolejne 10 minut pod przykryciem.

    Gotowy mięsny sos możemy podać z ugotowanym wcześniej makaronem, kaszą gryczaną lub nachosami, już na talerzu posypać startym żółtym serem lub udekorować kwaśną śmietaną.

Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli