Irlandzki kociołek ziemniaczany z kiełbasą i boczkiem

2021-03-29
Irlandzki kociołek ziemniaczany z kiełbasą i boczkiem
Autor: Shutterstock Smaczny gulasz ziemniaczany z kiełbasą i boczkiem prosto z piekarnika
łatwy
30 min
4

Irlandzki kociołek ziemniaczany z kiełbasą i boczkiem to świetne danie obiadowe. Idealne na wolny od pracy dzień. Po przygotowaniu warstw ziemniaków i mięsa i wstawieniu do piekarnika, mamy 3 godziny wolnego. Tak upieczone ziemniaki nabierają pysznego dymnego i głębokiego smaku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
  • 2 duże cebule, obrane i pokrojone grubo
  • 500 g kiełbasy wieprzowej
  • 500 g wędzonego boczku
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu z wołowiny lub kurczaka
  • 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • sól do smaku
  • oraz żeliwny lub gliniany garnek z pokrywką

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 150°C.
  • Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w dużą kostkę. 
  • Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostkę bulionową. 
  • W garnku układaj warstwami cebulę, boczek, kiełbasę, ziemniaki, aż do wyczerpania składników.
  • Wlej do garnka bulion i postaw garnek na ogniu, doprowadź do wrzenia. Przypraw solą i pieprzem w ziarnach, dodaj listek laurowy i natkę pietruszki. 
  • Przykryj garnek pokrywką i uszczelnij pokrywkę pergaminem lub folią aluminiową. 
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 3 godziny. 
  • Podawaj z ciemnym piwem.