Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką: przepis Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką: przepis Pascala Brodnickiego
Autor: materiały prasowe Rama Znane składniki w aromatycznej azjatyckiej potrawie - palce lizać!
łatwy
80 min
4

Pascal Brodnicki eksploruje azjatyckie smaki. Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i marchewką to ciekawy pomysł na wykorzystanie znanych składników w niecodziennym, aromatycznym daniu. Podajemy dokładny przepis.

źródło: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni

SKŁADNIKI

  • 600 g indyka pokrojonego w kostkę
  • 4 gruszki ze skórką pokrojone w ósemki
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w talarki
  • 2 obrane marchewki pokrojone w talarki
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 0,5 l rosołu z kury
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka łagodnej papryki
  • 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (wariant klasyczny)
  • 3 łyżeczki posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni, smaż indyka po 12 minut z każdej strony. Zanim położysz indyka na patelnię, poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  • Dodaj cebulę, czosnek, marchew, miód, ocet i sos sojowy. Mieszaj całość, smażąc wszystko jeszcze przez 2 minuty.
  • Później dodaj bulion, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około godzinę.
  • Na koniec dodaj mleko kokosowe oraz gruszki i gotuj wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Posyp danie posiekaną kolendrą i serwuj z ryżem.