Indyk duszony z warzywami: przepis na smaczny i zdrowy obiad

2021-03-29
indyk-duszony-z-warzywami-przepis-na-smaczny-i-zdrowy-obiad.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mięso z indyka jest lekkostrawne i bogate w cenne białka
łatwy
60 min
4

Jak przygotować smacznego indyka z warzywami? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na zdrowy obiad. Przygotuj lekkostrawne danie z indyka, które zasmakuje także dzieciom.

SKŁADNIKI

  • 60 dag piersi z indyka
  • 1 cukinia
  • paczka pomidorów koktajlowych
  • słoik czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • mąka
  • oregano
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki białego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso należy pokroić w duże kostki, posypać pieprzem, oregano, słodką papryką. Odstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Po tym czasie wyciągnij indyka z lodówki. Posyp mięso mąką. W następnej kolejności wrzuć indyka na rozgrzaną patelnię. Na oliwie trzymaj mięso, aż się zarumieni.
  • Cebulę posiekaj w kostkę, to samo zrób z ząbkami czosnku. Pomidory koktajlowe pokrój na pół. Z kolei cukinię najlepiej pokroić w półplasterki.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę z czosnkiem, pomidory i cukinię. Do całości dodaj mięso. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać zawartość patelni.
  • Dodaj do składników wino i czarne oliwki. Na koniec dopraw według własnego uznania i smaku pieprzem, solą lub innymi przyprawami, które szczególnie lubisz i preferujesz.
  • Przez około 40 minut duś pod przykryciem zawartość patelni.