Gulasz z baraniny w piwie - przepis gazdy z Zakopanego

2021-03-29
Gulasz z baraniny w piwie - przepis gazdy z Zakopanego
Autor: Shutterstock Gulasz z baraniny w piwie - przepis gazdy z Zakopanego
łatwy
30 min
4

Baranina cieszy się największą popularnością na Podhalu, a w innych częściach kraju rzadko się ją przyrządza a szkoda, bo to doskonałe i zdrowe mięso, zawiera mniej cholesterolu od wieprzowiny i wołowiny. Trzeba tylko kupować dobrej jakości, stosunkowo młode mięso i starannie powycinać przerosty tłuszczu. Można też użyć jagnięciny, z której nie trzeba niczego wycinać. 

SKŁADNIKI

  • 75 dag karkówki baraniej bez kości
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • 0,5 szklanki bulionu mięsnego
  • 50 dag cebuli
  • 25 dag marchwi
  • 1 średni seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki majeranku
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną baraninę pozbawić przerostów tłuszczu i pokroić w sporej wielkości kostkę.
  • Obrane cebule i czosnek posiekać, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę marchew i seler, podsmażyć.
  • Włożyć mięso, lekko podpiec. Wlać piwo i wodę, posolić i posypać majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Dusić przez 75 minut na małym ogniu.