Gulasz meksykański - znakomity obiad z mięsa mielonego, warzyw i fasoli

2021-03-29
Gulasz meksykański - znakomity obiad z mięsa mielonego, warzyw i fasoli
Autor: Shutterstock Gulasz meksykański to pyszne danie jednogarnkowe.
łatwy
45 min
4

Szybkie danie jednogarnkowe w stylu południowoamerykańskim. Treściwie, smacznie i do syta.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka i ostra
  • olej do smażenia
  • oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i paprykę pokroić w piórka. Cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym dodać mięso.
  • Kiedy mięso zmieni kolor dodać paprykę i pokrojone pomidory. Dusić do miękkości.
  • Na koniec do gulaszu dodać osączone z zalewy fasolę, kukurydzę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Przyprawić, dodać koncentrat i gotować jeszcze przez chwilę, aby składniki się połączyły.