Ekspresowe pałki kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i warzywami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pałki kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i warzywami to danie ekspresowe. Przygotujesz nóżki duszone w pysznym sosie w zaledwie 30 minut. Mięso kurczaka gotuje się szybko. Twoi bliscy pokochają cię za to doskonałe danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 150 g pieczarek
- 200 g mrożonej mieszanki marchewki i groszku
- 100 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pałki kurczaka przyprawić.
- Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Włożyć pałki kurczaka i smażyć do zrumienienia z każdej strony.
- Cebulę pokroić drobno. Pieczarki na połówki lub ćwiartki. Dodać na patelnię. Smażyć do chwili, gdy cebula się zeszkli.
- Dodać mrożoną mieszankę marchwi i groszku. Wlać 1 szklankę wrzącej wody i przykryć pokrywką. Dusić na średnim ogniu przez 15 minut.
- Na koniec dodać śmietanę. Spróbować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z puree ziemniaczanym.