Delikatny gulasz z piersi kurczaka w 30 minut: szybkie danie dla zaradnych

Delikatny gulasz z piersi kurczaka w 30 minut: szybkie danie dla zaradnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatny gulasz z piersi kurczaka wyczarujesz w pół godziny!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z piersi kurczaka można zrobić w zaledwie 30 minut. Mięso z filetu drobiowego bardzo szybko się smaży. Do tego sprytny trik z podsmażeniem cebuli i marchewki. Doskonałe danie obiadowe dla juniorów i seniorów. 

Składniki

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę na gulasz

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

  • 1 cebula

  • 1 marchew, duża

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka mąki

  • 100 ml bulionu drobiowego lub wrzątku

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki śmietany

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, drobno pokroić. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce lub pokroić w zapałkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. 

  • Pokrojoną pierś kurczaka oprószyć solą i pieprzem. 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pierś kurczaka i lekko zrumienić.

  • Dodać cebulę, marchew i czosnek, smażyć do zrumienienia.

  • Posypać mąką i zamieszać. Smażyć 1 minutę.

  • Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać gorący bulion lub wrzącą wodę. Dusić jeszcze 4-6 minut.

  • Na koniec dodać śmietanę, wymieszać. 

  • Podawać z makaronem lub kaszą. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8