Grzyby (pieczarki, boczniaki) duszone na winiaku - znakomity dodatek do makaronu lub ryzu

2021-03-29
Grzyby (pieczarki, boczniaki) duszone na winiaku - znakomity dodatek do makaronu lub ryzu
Autor: Shutterstock Do przygotowania tej potrawy można użyć grzybów świeżych lub mrożonych.
łatwy
45 min
4

W ten sposób można przygotować niemal każdy rodzaj grzybów. Można użyć pieczarek, boczniaków, świeżych lub mrożonych grzybów leśnych.  Najlepiej smakuje przygotowany z mieszanki tych wszystkich grzybów dodanych w równych proporcjach. Ważny jest dodatek grzybów suszonych, bo wraz z winiakiem nadaje potrawie wyjątkowego aromatu.

SKŁADNIKI

  • 750 g grzybów świeżych w równych proporcjach (pieczarki, boczniaki, grzyby leśne)
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki winiaku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby suszone namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin, aby zmiękły. Świeże grzyby pokroić.
  • Cebulę obrać, posiekać razem ze szczypiorem i zeszklić na maśle z olejem, uważając, żeby nie zrumienić.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gdy zacznie mocno pachnieć włożyć pierwszą, niewielką partię grzybów.
  • Zwiększyć ogień i smażyć 5 minut cały czas mieszając. Usmażone grzyby zdejmować z patelni i wkładać kolejną partię.
  • Z ostatnią partią świeżych grzybów usmażyć również pokrojone w paski grzyby suszone.
  • Po wyjęciu z garnka ostatniej partii grzybów z garnka, wlać do niego 3-4 łyżki wody i alkohol i wrzucić grzyby.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z siekaną pietruszką.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?