Grzyby (pieczarki, boczniaki) duszone na winiaku - znakomity dodatek do makaronu lub ryzu
2021-03-29
łatwy
45 min
4
W ten sposób można przygotować niemal każdy rodzaj grzybów. Można użyć pieczarek, boczniaków, świeżych lub mrożonych grzybów leśnych. Najlepiej smakuje przygotowany z mieszanki tych wszystkich grzybów dodanych w równych proporcjach. Ważny jest dodatek grzybów suszonych, bo wraz z winiakiem nadaje potrawie wyjątkowego aromatu.
SKŁADNIKI
- 750 g grzybów świeżych w równych proporcjach (pieczarki, boczniaki, grzyby leśne)
- kilka suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki winiaku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby suszone namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin, aby zmiękły. Świeże grzyby pokroić.
- Cebulę obrać, posiekać razem ze szczypiorem i zeszklić na maśle z olejem, uważając, żeby nie zrumienić.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gdy zacznie mocno pachnieć włożyć pierwszą, niewielką partię grzybów.
- Zwiększyć ogień i smażyć 5 minut cały czas mieszając. Usmażone grzyby zdejmować z patelni i wkładać kolejną partię.
- Z ostatnią partią świeżych grzybów usmażyć również pokrojone w paski grzyby suszone.
- Po wyjęciu z garnka ostatniej partii grzybów z garnka, wlać do niego 3-4 łyżki wody i alkohol i wrzucić grzyby.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z siekaną pietruszką.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?