Grzyby (pieczarki, boczniaki) duszone na winiaku - znakomity dodatek do makaronu lub ryżu

Grzyby (pieczarki, boczniaki) duszone na winiaku - znakomity dodatek do makaronu lub ryżu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do przygotowania tej potrawy można użyć grzybów świeżych lub mrożonych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

W ten sposób można przygotować niemal każdy rodzaj grzybów. Można użyć pieczarek, boczniaków, świeżych lub mrożonych grzybów leśnych.  Najlepiej smakuje przygotowany z mieszanki tych wszystkich grzybów dodanych w równych proporcjach. Ważny jest dodatek grzybów suszonych, bo wraz z winiakiem nadaje potrawie wyjątkowego aromatu.

Składniki

  • 750 g grzybów świeżych w równych proporcjach (pieczarki, boczniaki, grzyby leśne)

  • kilka suszonych grzybów

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 dymki ze szczypiorem

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki oleju

  • 4 łyżki winiaku

  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby suszone namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin, aby zmiękły. Świeże grzyby pokroić.

  • Cebulę obrać, posiekać razem ze szczypiorem i zeszklić na maśle z olejem, uważając, żeby nie zrumienić.

  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gdy zacznie mocno pachnieć włożyć pierwszą, niewielką partię grzybów.

  • Zwiększyć ogień i smażyć 5 minut cały czas mieszając. Usmażone grzyby zdejmować z patelni i wkładać kolejną partię.

  • Z ostatnią partią świeżych grzybów usmażyć również pokrojone w paski grzyby suszone.

  • Po wyjęciu z garnka ostatniej partii grzybów z garnka, wlać do niego 3-4 łyżki wody i alkohol i wrzucić grzyby.

  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z siekaną pietruszką.

Ocena: 0